Niertransplantatie

Wanneer het nierfalen zich verder ontwikkelt, kan niertransplantatie een oplossing zijn. Daarbij wordt de beschadigde nier vervangen door een gezonde donornier.


De nieren zijn twee kleine boonvormige organen, die zich achter in de buikholte bevinden, aan weerszijden van de wervelkolom. Hoewel mensen met twee nieren worden geboren, kan het lichaam prima functioneren met één gezonde nier.

De functies van de nieren zijn: het uitfilteren van afvalstoffen uit het bloed, de lichaamsvloeistoffen evenwichtig verdelen, de bloeddruk regelen en rode bloedcellen produceren.

Als gevolg van nierziekten, infecties, een onbeheersbare hoge bloeddruk of complicaties van diabetes mellitus kunnen de nieren beschadigd raken, waardoor ze niet meer normaal kunnen functioneren.

Wanneer het nierfalen zich verder ontwikkelt, kan niertransplantatie een oplossing zijn. Daarbij wordt de beschadigde nier vervangen door een gezonde donornier. De donornier kan worden afgestaan door een levende donor of de nier kan het orgaan zijn van een pas overleden donor. Net als bij alle andere orgaantransplantaties moet de ontvanger van de nier levenslang worden behandeld met immuniteitsonderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem van het lichaam de getransplanteerde nier afstoot.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content