Nieuw onderzoekslabo naar multiple sclerose geopend

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Philippe Muyters heeft dinsdagvoormiddag in Diepenbeek het Kleinewietfeld Lab officieel geopend, waar naar een oplossing wordt gezocht tegen de auto-immuunziekte Multiple Sclerose.

Het onderzoekscentrum is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, dat de Universiteit Hasselt heeft uitgekozen omwille van de jarenlange ervaring in het onderzoek naar multiple sclerose. Om het strategisch basisonderzoek te leiden werd een internationale vacature uitgeschreven, waarna de Duitse bioloog Markus Kleinewietfeld werd aangetrokken.

“Een internationale topper, die meteen een team van een 10-tal onderzoekers meebrengt, en kan rekenen op een performante infrastructuur”, aldus Luc De Schepper, rector van de UHasselt. Het nieuwe laboratorium, onderdeel van de campus BioVille aan de UHasselt, werd gefinancierd met middelen van de Vlaamse overheid en van de SALK-pot voor de reconversie van Limburg.

Zoeken naar oorzaak

Meer concreet zal Markus Kleinewietfeld onderzoeken welke de externe factoren zijn die de balans van de cellen in onevenwicht brengen en zo ziektes als multiple sclerose kunnen uitlokken. Hij denkt daarbij onder meer aan de consumptie van vettige voeding en zout, maar ook genetische factoren.

In zijn gelegenheidstoespraak zei minister Muyters dat hij vooral wil dat alle actoren in Vlaanderen goed samenwerken om tot internationale patenten en geneesmiddelen te kunnen komen. “De wetenschap, bedrijven en onderzoeksgroepen uit diverse sectoren en disciplines moeten over hun muurtje kijken en zo tot resultaten komen die onze Vlaamse instituten wereldwijd op de kaart zetten”, aldus Muyters. “Als Vlaamse regering faciliteren we die doelstelling, onder meer door de infrastructuur van speerpuntclusters, zoals de biotechnologie, te helpen financieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content