Nieuwe sensor bij slaapapneu

Slaapapneu treft ongeveer 6 à 12 % van de volwassenen. Vaak is de slaaphouding de boosdoener. Om rugslapers te helpen om hun apneu terug te dringen, is er een innovatieve trilsensor. Door die te combineren met een op maat gemaakte MRA mondprothese wordt de behandeling een stuk efficiënter.

Bij het obstructief slaapapneu syndroom klapt de luchtweg tijdens de slaap toe, waardoor de ademhaling meer dan vijfmaal per uur stokt en dit gedurende minimaal 10 seconden. Hevig snurken, vermoeidheid, geheugenstoornissen en prikkelbaarheid zijn de belangrijkste gevolgen van deze chronische aandoening. Onbehandeld kan het leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes, depressies en verkeersongevallen.
Een team van de Antwerpse Universiteit en het UZA heeft onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van deze nieuwe trilsensor. Deze Slaap Positie Trainer (SPT) is een toestel dat ontwikkeld werd door Nightbalance, een spin-off van de Technische Universiteit van Delft. Het is een klein en licht toestel dat de patiënt met een band op de borst draagt. De sensoren meten de actieve slaaphouding. Zodra iemand op zijn rug wil draaien, geeft het toestel een lichte trilling. Dat stimuleert de slaper om een andere houding aan te nemen, zonder dat je echt wordt wakker gemaakt. Deze aanpak blijkt een doeltreffende behandeling voor het positioneel obstructief slaapapneu of POSA.

Vergelijkend onderzoek

Zowel de trilsensor als de al langer bekende MRA mondbeugel blijken even werkzaam voor de behandeling van dit type apneu. Ze verlagen de nachtelijke ademstops van gemiddeld 21 per uur beiden met de helft. Gecombineerd blijken ze echter nog effectiever, zo toont de nieuwe studie aan. Wanneer ze samen ingezet worden, verlagen ze het aantal apneus naar 6 per uur slaap. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de SPT het rug slapen volledig tegengaat. Deelnemers die zonder SPT gemiddeld nog 30% van de tijd op hun rug sliepen, deden dat helemaal niet meer met SPT.
In België kan de Neus -Keel – Oor-arts, de longarts of neuroloog een voorschrift voor de Slaap Positie Trainer indienen via www.nightbalance.be . In Nederland wordt dit toestel SPT reeds vergoed.

Partner Content