Moeder en dochter Bernadette Demasure en Lot Decock wonnen de PrimaDonna Award voor lingeriestyling © ELLEN VAN DEN BOUWHUYSE

Op zoek naar de juiste beha

De tijd dat lingerie wit, zwart of vleeskleurig was, ligt ver achter ons. Ondergoed is vandaag even trendgevoelig als andere kledij. Maar hoe kies je tussen al die kleuren, kant en cups, de beha die jou perfect past en je lichaam flatteert?

Schouderbandjes die afzakken of net te strak zitten waardoor ze lelijke rode strepen achterlaten op je schouders. Discreet even je beha naar beneden trekken en je borsten weer op hun plaats stoppen. Of zodra je thuiskomt dat vervelend knellende ding uittrekken. Klinkt herkenbaar? Wees gerust, liefst 70% van de vrouwen draagt een foute beha met een verkeerde maat.

Rug- en schouderklachten

Meestal is het gewoon storend, maar jarenlang een slechte beha dragen kan ook medische klachten veroorzaken. “Dat een slechte beha hangborsten in de hand werkt, is niet bewezen, maar je rug en schouders hebben zeker baat bij een goed zittende beha”, zegt dr. Marian Vanhoeij van de Borstkliniek UZ Brussel. “Heel wat vrouwen komen op consult met borstpijn in combinatie met schouder- en rugklachten en heel vaak hebben ze een slecht passende beha aan. De beugels prikken in het borstweefsel, de te smalle schouderbandjes snijden tot in het spierweefsel. Hun klachten zouden al sterk afnemen met een beha die goed past. Wie een goed passende beha draagt, neemt bovendien een rechtere houding aan. Zeker bij jonge vrouwen is dit belangrijk: een goede beha die hun boezem wat kleiner doet lijken, kan ervoor zorgen dat ze minder voorovergebogen lopen en de rug rechten.” Volgens dokter Vanhoeij is advies van een lingeriespecialist de eerste stap naar een oplossing voor deze klachten. “Een goede beha is niet goedkoop, maar ook in minder dure lingeriespeciaalzaken kan je tegenwoordig advies vragen. Het is belangrijk om je schroom te overwinnen, want je hebt beter één goed passende beha dan verschillende slechte.”

Een goede beha mag je amper voelen, terwijl hij er wél voor zorgt dat je je heel vrouwelijk en zelfverzekerd voelt.

Meten is weten

Over schroom in het pashokje kunnen ze bij lingeriezaak Ohlala! meespreken. De speciaalzaak van moeder en dochter Bernadette Demasure en Lot Decock won de PrimaDonna Award voor lingeriestyling. “Het is opvallend hoeveel vrouwen nog nooit hun behamaat hebben laten opmeten. Terwijl het iets is wat je regelmatig moet doen. Je lichaam verandert voortdurend”, merkt lingeriestyliste Lot Decock op. “De meeste vrouwen kopen hun beha te klein. Maar als er nu iets is wat je niet te klein mag kopen, is het wel je beha, want dat zie en voel je meteen. Of ze gaan voor een te grote rug om te vermijden dat ze een grotere cupmaat moeten nemen. Iemand voor wie een 90C te klein is geworden, heeft vaak baat bij een 90D. Om dat te vermijden, kiezen vrouwen nog liever een 95C, want de cupmaat groeit mee met de omtrek. Maar als het rugpand van je beha te groot is, hebben je borsten niet voldoende ondersteuning.”

Volg je gevoel

Een goede beha mag je amper voelen, terwijl hij er wél voor zorgt dat je je heel vrouwelijk en zelfverzekerd voelt. “Je intuïtie is zeker een goede raadgever, maar het is meer dan dat”, zegt Bernadette. “Je merkt het ook aan je bovenkleding. Afhankelijk van het model – een model met halve cups of in hartvorm, een push-up,... – kan je silhouet er helemaal anders uitzien. Wij laten mensen dan een T-shirt aantrekken om te tonen wat het effect is van een beha op de bovenkleding. Ik denk dikwijls op een receptie: had zij nu andere lingerie aan, dan had dat kleedje meer geflatteerd.”

Daarnaast wordt de keuze van een beha steeds meer bepaald door het modebeeld. Bernadette: “Vroeger had je de witte beha die moest passen onder de eeuwig witte bloes. Zwart was een beetje gewaagd, en je had nog vleeskleur. Onze collecties bleven soms vier seizoenen in de rekken hangen. Nu wisselen de kleuren en modellen samen met de modetrends.”

“Wat leuk is aan onze job, is dat wij zaken kunnen voorstellen die klanten helemaal niet gevraagd hebben”, aldus Lot. “Een vrouw die een broek komt kopen, moet je niet vragen om eens een rok te passen. Bij ons kan dat wel. Wij mogen altijd voorstellen om eens een heel ander model te proberen. Onze eerlijkheid wordt fel geapprecieerd.”

Worden borsten groter?

Bernadette Demasure, 30 jaar in het vak als lingeriestyliste, stelt vast dat ze veel vaker beha’s met grotere cupmaten verkoopt. “Ik heb het gevoel dat borsten groter worden. Bikini’s met een kleine omtrek en een G-cup zijn geen uitzondering meer.” Worden onze borsten groter? We stellen de vraag aan dr. Marian Vanhoeij. “Er zijn aanwijzingen dat onze borsten inderdaad groter worden. We worden in het algemeen zwaarder, maar misschien is het ook een gevolg van hormoontoevoegingen in voeding en door het milieu. Meisjes krijgen ook steeds vroeger hun maandstonden. Het belangrijkste is dat de borst voornamelijk aan vetweefsel lijkt te winnen en dat het klierweefsel niet toeneemt. Mensen met klierrijke borsten hebben namelijk een verhoogd risico op borstkanker. In de VS moet sinds kort bij een mammografie ook de densiteit van de borst beschreven worden – of het een vetrijke of klierrijke borst is. Dit zal ons veel informatie bezorgen over of die vergroting van de boezem effectief een groter risico op borstkanker inhoudt.”

Psycholoog in de paskamer

Toch moeten ze soms omzichtig omgaan met klanten die zich letterlijk en figuurlijk blootgeven. Bernadette: “We zitten heel dicht op onze klanten, gaan mee in de paskamer. En dan gaan de gesprekken al snel over persoonlijker zaken. Blije en verdrietige gebeurtenissen.”

“Mensen zijn verzwaard ‘want’, of ze zijn vermagerd ‘want’. Er is altijd een intieme reden”, weet Lot. “Een lingeriestyliste moet een luisterend oor kunnen bieden. Het leukste is om iemand met een negatief zelfbeeld naar huis te laten gaan met een goed gevoel. Dat lukt soms. Als een klant slechtgezind is, moet je ervan uitgaan dat er iets scheelt. Misschien heeft ze pijn of relatieperikelen. Je moet dat aanvaarden en rustig tonen wat je allemaal hebt aan lingerie. Als je er zo in slaagt om het ijs te breken, dan is je dag goed.”

Menopauze

Om elke klant op haar gemak te kunnen stellen, proberen Lot en Bernadette ook onder de verkoopsters een zekere diversiteit te hebben. “Iemand die zichzelf te zwaar vindt, wordt misschien liever niet geholpen door een slanke verkoopster maar door iemand met dezelfde lichaamsmaten. Een oudere vrouw zal doorgaans liever een oudere verkoopster hebben. Al kan het ook omgekeerd: dat een rijpere vrouw graag advies krijgt van een jonger iemand zodat ze zeker nog mee is met de nieuwste trends.”

Vrouwen in de menopauze voelen zich vaak wat minder goed in hun vel. Dat ervaren ook de lingeriestylistes: “Je lichaam verandert enorm, ook al komen er niet altijd kilo’s bij. Bovendien heb je net dan vaak heel wat te vieren: je wordt 50, de kinderen trouwen,... Je wil er dus op je best uit zien. Het is aan ons om die onzekerheid over hun lichaam weg te nemen. En goede lingerie kán dat effect hebben: met een mooie kanten tailleslip of body die het buikje wat verdoezelt voelen veel dames zich weer supervrouwelijk.”

5 praktische vragen aan de lingeriestyliste

Op zoek naar de juiste beha
© Getty Images/iStockphoto

1. Hoe bepaal je je behamaat?

Meet je borstomtrek net onder je borsten. Hou de lintmeter goed strak. Het cijfer geeft je de Europese omtrekmaat (voor de Franse maat moet je er 15 bij tellen). Voor de cupmaat meet je de omtrek losser op de borsten, ter hoogte van de tepels. Het verschil tussen de cupomtrek en de borstomtrek bepaalt de cupletter. Bij een verschil van 17 heb je bijvoorbeeld een C-cup. Met een verschil van 19 kom je uit bij een D-cup. Dit kan nog verschillen afhankelijk van het model van de beha. Belangrijk is dat het tussenstuk van je beha op je borstbeen rust. Het mag niet zweven tussen je borsten.

2. Wat als je borsten een verschillende grootte hebben?

Niemand heeft twee gelijke borsten. Als het verschil te groot is, kan men de cup wat innemen of een mousse onder de kleinste borst steken. Voor echt grote verschillen bestaan er mooie beha’s met deelprotheses.

3. Is shapewear gezond?

Shapewear of figuurcorrigerend ondergoed is vandaag voldoende comfortabel om er een hele dag mee rond te lopen. Er bestaan wel wat misverstanden over: zo maakt shapewear je geen maatje kleiner. Je moet shapewear ook niet kleiner kopen dan je gewone kledij, want dan blijft ze niet goed zitten. Het type corrigerend ondergoed (onderjurk, body, hoge tailleslip,...) dat je koopt is erg persoonlijk en hangt af van je probleemzones en je bovenkleding. Passen is de boodschap.

4. Is een sportbeha echt nodig?

Borsten bewegen tot 10 cm op en neer wanneer je gaat hardlopen. Om te vermijden dat je borstweefsel beschadigd raakt, is een goede sportbeha essentieel. De beha mag geen beugels hebben en moet comfortabel zitten. Hij moet de borst volledig omvatten en heel goed ondersteunen. Een sportslip is niet nodig, maar wel leuk als hij mooi bij je sportbeha past.

5. Hoe moet je een beha wassen?

Een beha is erg krimpgevoelig, vooral ter hoogte van de beugels. Was hem daarom nooit boven 30°C, op een programma voor fijne was en in een waszakje. Stop een beha nooit in de droogkast, maar laat hem plat drogen ofwel met het tussenstukje over de wasdraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content