© iStock

Oudere zestigers voelen zich beter dan jongere zestigers

Zestigers voelen zich beter in hun vel naarmate hun zeventigste verjaardag dichterbij komt. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

De studie, die werd uitgevoerd door het Britse onderzoeksinstituut Medical Research Council, volgde de gezondheid en het welzijn van 1700 mensen sinds hun geboorte.

Op het moment dat de deelnemers begin zestig waren werd hen gevraagd hoe zelfzeker, vrolijk, ontspannen en nuttig ze zich voelden. De vraag werd hen opnieuw gesteld toen ze 68 of 69 jaar waren.

Hoger gevoel van welzijn

In vergelijking met de antwoorden die ze gaven als jonge zestiger, blijken ze zich als bijna-zeventiger over de volledige lijn gemiddeld beter te voelen. Twintig procent spreekt zelfs van een substantiële verbetering van hun gevoel van algemeen welzijn.

Eerdere studies toonden al aan dat mensen van zestig of zeventig zich beter in hun vel voelen dan de gemiddelde vijftiger. Maar binnen de groep zestig- tot zeventigjarigen zijn het dus de vijfenzestigplussers die zich het meest zelfzeker, vrolijk, ontspannen en nuttig voelen. Nochtans gaven de meeste participanten in deze leeftijdscategorie ook aan dat ze last hadden van minstens een chronische aandoening zoals artritis, diabetes of hoge bloeddruk.

“Momenteel weten we nog niet waaraan die gewaarwording van het toegenomen welzijn precies ligt”, zegt hoofdonderzoekster Mai Stafford. “We hopen wel dat deze resultaten ons kunnen duidelijk maken welke ervaringen precies bijdragen tot de verhoging van het gevoel van welzijn op latere leeftijd.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content