© Getty Images/iStockphoto

Planten en kruiden die de vertering bevorderen

Heel wat natuurlijke producten helpen om onze spijsvertering een handje te helpen. En dat kan tijdens de feestdagen wel eens van pas komen! Een klein repertorium om bij de hand te houden...

Citroenmelisse:

deze winterharde plant wordt aanbevolen bij maag- en darmaandoeningen en helpt ook bij moeilijke spijsvertering doordat ze de galproductie stimuleert. De gedroogde bloemen en blaadjes zijn ideaal voor in een aftreksel, maar ook vers kunnen ze worden gebruikt. Zelfs de onvolprezen Hildegarde van Bingen, een religieuze uit de XIIe eeuw die bijzonder veel wist over de eigenschappen van planten en stenen, had er veel lof voor.

Gember:

net zoals bij kurkuma is ook hier het rizoom (de wortelstok) het meest interessante deel van de plant. Het werkt op de gal en de lever, op de spijsvertering, en helpt bij flatulentie. In de winkels is het te vinden in poedervorm. Indien u ervoor kiest om haar vers te gebruiken, dan schraapt u eerst de huid af en gebruikt u enkel het witgele vlees. Dit raspt u in fijne reepjes. Het is zeer krachtig en geparfumeerd en past in/bij heel wat gerechten. Ook te drinken in een tisane.

Kurkuma:

deze winterharde plant uit Azië is bij ons terug te vinden als specerij (van de plant wordt enkel het rhizoom gebruikt), herkenbaar aan de felgele kleur. Werkzaam tegen spijsverteringsproblemen, is ze in te nemen in capsules, dragees of tisanes. Als specerij is ze carminatief (ze helpt om het gas te verwijderen) en stimuleert ze de vertering. Goed om te weten: peper helpt de absorptie, wat interessant is bij culinair gebruik, waar een minder hoge dosering nodig is dan wanneer het als voedingssupplement wordt gebruikt.

Pepermunt:

stimuleert onze spijsverteringsfuncties, werkt antispasmodisch en vermindert flatulentie... Haar weldaden waren al in de oudheid gekend want overblijfselen van deze plant vond men al terug in Egyptische graven. Verwerkt in een tisane (een kruidenaftreksel), is het zelfs een aangename manier om de avond af te sluiten! Ook terug te vinden onder de vorm van essentiële olie (om te inhaleren, één of twee druppels opgelost in water) en capsules.

Rammenas:

stimuleert de spijsvertering en werkt zuiverend en versterkend op de gal, wat zeer belangrijk is voor mensen met leverkwalen. Het is misschien niet echt elegant als aperitief, maar gehakt en gemengd met verse platte kaas met wat tuinkruiden op kleine toastjes, is het zowaar een delicatesse. Een andere optie is de rammenas door de centrifuge te halen en de jus net voor de maaltijd in te nemen. Een drietal soeplepels volstaan.

Venkel:

hier is het niet alleen de knol die heilzaam is! Ook de bladeren, de granen, de bloemen zijn werkzaam tegen maag-darmproblemen, flatulentie, aerofagie... Voor een tisane die de spijsvertering bevordert, gebruik je het best de bloemen of de graantjes van de plant (vooraf fijnstampen in een vijzel). Bestaat ook in capsules en essentiële olie. In sla vergezelt ze graag gerookte vissoorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content