Spataders

Wanneer de kleppen niet goed werken, raken aders overvuld met bloed. Ze worden kronkelig en zwellen op, en zijn dan goed zichtbaar onder het huidoppervlak, in het bijzonder in de benen en voeten.


In het lichaam bevinden zich drie soorten bloedvaten: slagaders, die zuurstofrijk bloed van het hart naar de rest van het lichaam transporteren; haarvaatjes, waarin het zuurstof- en voedselrijke bloed wordt omgewisseld voor zuurstofarm bloed uit de weefsels; aders, die de cyclus compleet maken en het zuurstofarme bloed naar het hart terugvoeren.

Het hart brengt de druk tot stand die nodig is om het bloed door de slagaders te pompen, en in de aders bevinden zich kleppen die naar één kant bloed doorlaten. Die kleppen bevorderen de terugstroom van bloed naar het hart. Wanneer de kleppen niet goed werken, raken aders overvuld met bloed. Ze worden kronkelig en zwellen op, en zijn dan goed zichtbaar onder het huidoppervlak, in het bijzonder in de benen en voeten. Deze pijnlijke aandoening, spataderen, komt veel voor, vooral bij vrouwen. Deze vaataandoening gaat vaak gepaard met gezwollen benen, jeuk, branden en pijn en er zijn kleine, spinachtige adervertakkinkjes te zien.

Meestal is aanleg de oorzaak voor spataderen en spinachtige haarvaatjes. Maar ook zwangerschap, veelvuldig lang staan, zwaarlijvigheid en veroudering kunnen de kans op spataderen vergroten. Pijnlijke en onaantrekkelijke aders kunnen worden behandeld. Enkele behandelingsmogelijkheden zijn steunkousen, laserbehandeling of operatieve verwijdering. Een arts kan de behandelingsmogelijkheden met je bespreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content