Statines: ’s morgens of ’s avonds?

Moeten statines, de meest gebruikte cholesterolmedicijnen op een bepaald ogenblik van de dag worden genomen?

“Sinds een jaar of twee neem ik op voorschrift een statine ter behandeling van een verhoogd cholesterolgehalte. Ik had de gewoonte die pil ’s ochtends bij het ontbijt in te nemen. Toen ik onlangs een nieuw doosje haalde had de apotheker daarop in drukletters ‘AVOND’ geschreven. Heeft dit belang?” Dit vroeg een lezer ons.

Professor Thierry Gillebert, cardioloog van het UZ Gent, geeft de apotheker overschot van gelijk. “Statines, de meest gebruikte cholesterolmedicijnen, neemt u het best ’s avonds in vóór u gaat slapen. Deze pil blokkeert een bepaald enzym (HMG-COAreductase) in onze lever en dat enzym is belangrijk bij de aanmaak van cholesterol door onze lever.

’s Nachts en in de vroege ochtenduren is er namelijk altijd minder cholesterol uit onze voeding aanwezig en maakt de lever zelf meer cholesterol aan. Door deze nachtelijke aanmaak te blokkeren doen we het gehalte aan LDL-cholesterol (de “slechte” cholesterol) sterker dalen. Wanneer we de pil ’s ochtends nemen, is de remmende invloed ervan minder groot. Dit is vooral waar voor de kortwerkende statines. Bovendien is proefondervindelijk bewezen dat er na een cardiologische ingreep minder verwikkelingen optreden wanneer we het statine ’s avonds innemen.”

Nog een weetje: Pompelmoezen en pompelmoessap gaan niet al te best samen met een hele reeks geneesmiddelen omdat ze de werking ervan versterken. Dat is onder meer het geval voor statines. Kies dus een ander drankje om uw cholesterolremmer mee in te nemen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content