Tips om sterke botten te behouden
1 op 3 vrouwen en 1 op 5 mannen boven de 50 jaar wordt slachtoffer van een osteoporotische fractuur en dat weeg zwaar door, zowel fysiek als financiëel. Met een onlinetest die slechts 1 minuut duurt, kan u uw ostoporoserisico inschatten.
Osteoporose of botontkalking treft vooral, maar niet uitsluitend, vrouwen. Ook 1 man op 5 krijgt ermee af te rekenen, al gebeurt dat gemiddeld 10 jaar later dan bij vrouwen. Osteoporose wordt gekenmerkt door een vermindering van de botdichtheid en een verstoorde micro-architectuur van het bot. Hierdoor worden botten kwetsbaarder en vatbaarder voor breuken. Ondanks de vooruitgang in diagnose, evaluatie en effectieve behandeling blijft osteoporose te weinig gediagnosticeerd en behandeld. Heel vaak worden de breuken behandeld, zonder dat er iets gedaan wordt aan de osteoporose die aan de basis ligt. Dat blijkt zelfs het geval bij 8 op 10 vrouwen in ons land. De ziekte heeft nochtans ernstige gevolgen voor de levenskwaliteit vande patiënten.
Men schat dat de wereldwijde incidentie van osteoporotische heupfracturen tegen het jaar 2050 zal stijgen met 310 % bij mannen en 240 % bij vrouwen ten opzichte van het jaar 1990. Daarom is het zo belangrijk om osteoporose te detecteren vóór de eerste breuk.
Het is nu mogelijk om aan de hand van een door de IOF (International Osteoporosis Foundation) goedgekeurde test te achterhalen wat uw risico op osteoporose is. Deze test vraagt slechts 1 minuutje tijd en is vanaf vandaag online te vinden op http://osteoporosenews.be/.
Met behulp van 19 eenvoudige vragen worden mensen gesensibiliseerd over de risicofactoren voor osteoporose. Als vragen positief beantwoord worden, betekent dit niet automatisch dat de persoon in kwestie osteoporose heeft. Positieve antwoorden tonen mensen gewoon dat er voor hen klinisch bewezen risicofactoren zijn, die kunnen leiden tot osteoporose en/of breuken. In dat geval is het aan te bevelen om een arts te raadplegen.
Vijf actiepunten voor sterkere botten
Osteoporose is een langetermijnsaandoening die moet behandeld worden, maar ook een gezonde levensstijl, zoals gezond eten en actief blijven, helpt om uw botten te versterken.
1. Neem voldoende lichaamsbeweging
We weten allemaal dat lichaamsbeweging heel wat voordelen biedt
- Helpt om op een gezond gewicht te blijven
- Houdt uw hart sterk
- Stimuleert de geest
- Verbetert uw houding
- Verbetert uw evenwicht en vermindert het risico op vallen
- Zorgt voor sterkere spieren
- Helpt om uw botten sterk te houden
Activiteiten waarbij het eigen lichaam als gewicht dient of met extra gewichten werkt, zijnbijzonder goed voor vrouwen met osteoporose. Door gewichten te heffen trekken de spierenen pezen aan de botten waardoor de botcellen worden gestimuleerd om zich te versterken.Iets eenvoudigs als de trap opgaan kan de stimulatie geven die nodig is om uw botten teversterken. Activiteiten die uw evenwicht en coördinatie verbeteren blijken ook nuttig omhet risico op vallen te verminderen. Vraag aan uw arts welke lichaamsbeweging voor ugeschikt is.
2. Eet voeding rijk aan calcium en vitamine D
U weet wellicht dat een dieet rijk aan calcium en vitamine D belangrijk is om uw bottengezond te houden en om osteoporose te voorkomen. Calcium speelt een belangrijke rol inhet sterk houden van de botten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor iemandmet osteoporose is 1200 mg/dag. Vitamine D helpt het lichaam calcium te absorberen endraagt bij tot sterke botten en gezonde spieren. De dagelijks aanbevolen hoeveelheidvitamine D voor mensen met osteoporose is 20 μg of 800 IE (internationale eenheden).
3. Behoud een gezond lichaamsgewicht
Te licht zijn kan het risico op breuken verhogen als u valt. Het risico op een fractuur is bijna tweemaal zo groot als we vrouwen vergelijken met een Body Mass Index (BMI) van 20 kg/m2en 25 kg/m2. Maar ook een hoge BMI beschermt niet tegen osteoporotische breuken!
4. Stop met roken
Roken heeft een negatieve invloed op het vermogen van uw botten om zich te vernieuwen.
5. Drink alcohol met mate
Excessief alcoholgebruik is een significante risicofactor voor osteoporose en fracturen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier