© Getty Images/iStockphoto

Vanaf dinsdag is waarschuwingsfase niveau 1 hitteplan van kracht

Van dinsdag tot woensdag wordt waarschuwingsfase niveau 1 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, een gevolg van de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) maandag. Het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt de mensen aan voldoende te drinken, inspanningen te vermijden op warme momenten en af en toe de koelte op de te zoeken.

Het KMI voorspelt vanaf morgen, dinsdag, twee opeenvolgende dagen een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18 graden Celsius en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30 graden. De combinatie van luchtvervuiling, warm en zonnig weer zal de volgende dagen zorgen voor hoge ozonconcentraties, zegt IRCEL. Op basis van de laatste luchtkwaliteitsvoorspellingen is de kans echter klein dat de Europese drempel (180 µg/m³) waarbij de bevolking moet geïnformeerd worden zal overschreden worden.

Toch raadt het Agentschap Zorg en Gezondheid de mensen aan rekening te houden met de warmte. De drie voornaamste tips daarbij zijn “voldoende te drinken, inspanningen te vermijden op warme momenten en af en toe de koelte op de te zoeken”, zegt Joris Moonens van het Agentschap. Woonzorgcentra krijgen de boodschap ervoor te zorgen dat de ouderen voldoende vocht binnenkrijgen en aangepaste kledij dragen en ook kinderdagverblijven, jeugdverenigingen en organisatoren van andere evenementen moeten rekening houden met de hogere temperaturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content