Vlaamse vaccinatieteller – mét aantal toegediende vaccins – staat online

In Vlaanderen kregen maandag al ruim 53.000 bewoners en personeelsleden in woonzorgcentra een eerste dosis van het coronavaccin. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De cijfers zijn vanaf nu te volgen via de Vlaamse vaccinatieteller.

Sinds begin dit jaar worden de bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra systematisch ingeënt tegen het coronavirus. In zeker 434 van de 824 Vlaamse woonzorgcentra is de vaccinatie intussen begonnen. In totaal lieten 41.770 bewoners en 11.238 personeelsleden zich inenten met een eerste dosis, goed voor 53.008 mensen.

Die cijfers zijn vanaf maandag te volgen op de Vlaamse vaccinatieteller, via www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller. De teller kwam vorige week al online, maar gaf tot nog toe enkel cijfers weer over het aantal geleverde vaccins. Vanaf nu kunnen woonzorgcentra zelf via het e-loket van Zorg en Gezondheid registreren hoeveel bewoners en personeelsleden effectief al een inenting kregen.

Die cijfers lopen altijd een stukje achter op de realiteit, waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid bij monde van woordvoerder Joris Moonens, omdat er wat tijd zit tussen de vaccinatie en de registratie. Op dit moment zijn bijvoorbeeld al meer dan 500 woonzorgcentra beleverd met vaccins, dus zullen de cijfers de komende dagen verder aantikken in de vaccinatieteller.

In die teller zijn trouwens niet alleen totaalcijfers te vinden voor heel Vlaanderen, maar ook opsplitsingen per provincie en per eerstelijnszone. Daarnaast verzamelt de vaccinatieteller ook cijfergegevens over de redenen waarom mensen zich niet lieten vaccineren.

De komende dagen wordt de vaccinatieteller verder uitgebouwd, zegt Moonens. De bedoeling is om uiteindelijk cijfers voor heel Vlaanderen te tonen, ook per gemeente. Dat kan via Vaccinnet, het vaccinatiesysteem van de Vlaamse overheid.

Partner Content