© Getty Images/iStockphoto

Vlaanderen investeert om mensen zolang mogelijk thuis te kunnen verzorgen

Mensen zo lang als mogelijk thuis de nodige zorg en ondersteuning aanreiken, dat is één van de speerpunten van het Vlaamse zorgbeleid. Om deze ambitie kracht bij te zetten investeert de Vlaamse overheid 1 miljoen euro in de centra voor dagverzorging. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een actie uit het recent gelanceerde mantelzorgplan.

Om mensen de gepaste ondersteuning in de vertrouwde omgeving aan te bieden, kan men een beroep doen op de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, diensten voor thuisverpleging, oppashulp, gastopvang, lokale en regionale dienstencentra en de diensten voor maatschappelijk werk van de ziekenfondsen. Daarnaast zijn er ook nog de thuiszorgondersteunende zorgvormen, zoals de centra voor kortverblijf en de centra voor dagverzorging.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Dit aanbod geeft mantelzorgers de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode ontlast te worden van hun soms voltijdse bijstand die ze verlenen aan een zorgbehoevende persoon. Daarom maken we ruim 1 miljoen euro vrij voor de financiering van zorg en ondersteuning in centra voor dagverzorging. Met dit bedrag wordt voorzien in een betere personele omkadering en dit voor 70 verblijfseenheden.”

Een dagverzorgingscentrum biedt opvang en verzorging overdag. Een persoon met een zorgvraag kan één of meerdere dagen of uren per week naar een dagverzorgingscentrum gaan. Het zorgpersoneel helpt bij het wassen en de verzorging en er zijn activatie-, revalidatie- en ontspanningsactiviteiten. De centra reiken ook warme maaltijden en vervoer aan. Op 1 januari 2016 waren er reeds 243 centra voor dagverzorging erkend. In 2011 waren dit er 112. Dat betekent dat op vijf jaar tijd het aantal verblijfseenheden meer dan werd verdubbeld. De minister streeft naar minstens één dagverzorgingscentrum in iedere gemeente.

De lijst met de erkende centra voor dagverzorging vind je terug op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content