Voedsel invriezen zonder risico’s
Een diepvries is een ontzettend handig ding. Maar vergeet nooit de basisregels te respecteren bij het invriezen en ontdooien.
Inhoud:
- Invriezen versus diepvriezen
- De kunst van het invriezen thuis
- Speciale gevallen
- Ontdooien: opgelet!
- De textuur kan veranderen
De varkenskoteletjes in promotie? Ik neem er een stuk of tien! Zin om lasagne te maken? De helft vries ik in voor volgende zondag! De diepvries is niet meer weg te denken uit onze keukens maar dat betekent ook dat we ons bewust moeten zijn van de risico’s.
Invriezen versus diepvriezen
Invriezen en diepvriezen is niet hetzelfde. In de diepvries worden voedingsmiddelen bewaard die al ingevroren zijn. Dit bewaren gebeurt bij een temperatuur van -18°C. Invriezen daarentegen is een proces dat erin bestaat een voedingsmiddel supersnel te bevriezen, bij een temperatuur van -30° tot -50°C.
Als uw diepvries is uitgerust met een functie ‘invriezen’ kunt u het ook thuis doen. Wat gebeurt er dan precies? De koude vertraagt de activiteit van de enzymen en micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de aantasting van de voedingsmiddelen. Bij een bewaring bij -18°C wordt de levensduur verlengd met 3 maanden tot 1 jaar, afhankelijk van het product.
PAGEBREAK
PAGEBREAK
De kunst van het invriezen thuis
Waar houdt u rekening mee als u thuis voedingsmiddelen wilt invriezen?
- Bereid uw diepvries voor op het zware werk. Draai hem de avond voordien reeds op de laagst mogelijke temperatuur (gewoonlijk is dit -25°C of -30°C). Daaraan zijn twee voordelen verbonden: het invriezen zal dan sneller gebeuren en als u er nieuwe voedingsmiddelen instopt, zal de temperatuur van de vriezer niet boven de -18°C stijgen, wat de reeds ingevroren producten zou schaden. Na enkele uren brengt u de temperatuur terug naar -18°C.
- Houd er rekening mee dat de invriescapaciteit van uw diepvries beperkt is. Zij is aangeduid in de gebruiksaanwijzing en bedraagt ongeveer 10% van de bewaarcapaciteit. Indien uw diepvries bijvoorbeeld een inhoud heeft van 60 liter, zal de invriescapaciteit per 24 uur ongeveer 6 liter (of 6 kilo) bedragen.
- Denk eraan de voedingsmiddelen te verdelen in de gewenste porties, voor u ze invriest: een portie per persoon, ofwel een bepaalde hoeveelheid voor het gezin. Een groot stuk gebraad invriezen heeft geen zin als u er later maar enkele sneetjes van nodig zult hebben. Snijd het gebraad op voorhand en vries de plakjes apart in.
- Uw verpakkingen kiest u lekvrij en duurzaam (plastic doosjes of diepvrieszakjes, aluminiumkuipjes of -folie, kuipjes voor de microgolfoven,...). Vul ze niet maximaal want het volume neemt lichtjes toe bij het invriezen.
- Noteer de inhoud op de verpakking, samen met de datum van invriezen. Daar bestaan speciale stiften en aangepaste etiketten voor.
- Denk eraan de lucht uit de verpakking te drukken vooraleer u ze dichtmaakt want lucht droogt het voedingsmiddel uit. Sluit de verpakking met metalen bandjes of met aangepaste kleefband.
- Een trucje om te weten of uw diepvries niet is uitgevallen tijdens uw afwezigheid? Neem een flesje, vul het voor de helft met water en plaats het in de diepvries. Zodra het water ijs is geworden, draait u het flesje om: het ijs bevindt zich bovenaan. Als de diepvries nu om welke reden dan ook opgewarmd zou raken tot boven het nulpunt, dan zal het ijs smelten, tot beneden in de fles schuiven en daarna opnieuw bevriezen. Vindt u dus ijs onderaan het flesje, dan weet u dat u dubbel moet opletten, al kan de diepvries best een tijdje zonder stroom blijven zonder dat uw voedingsmiddelen in gevaar komen.
- Komen alle voedingsmiddelen in aanmerking? Net niet allemaal. Producten die veel water bevatten (komkommer, salade, tomaat, paddenstoelen, bieten, rauwe aardappelen...) verdragen het invriezen slecht maar alle andere – fruit en groente, vlees, vis, klaargemaakte gerechten, kaas...- zijn perfect invriesbaar.
PAGEBREAK
PAGEBREAK
Speciale gevallen
De meeste groenten moeten geblancheerd worden vooraleer u ze invriest. Was en schil ze, en snijd ze in stukjes. Blancheer ze gedurende één tot drie minuten in kokend water of in stoom. Laat snel afkoelen onder koud water, dep droog en vries in.
Fruit moet rijp zijn, vers en niet gekneusd. Het is best het zo snel mogelijk na het plukken (of de aankoop) in te vriezen.
Vlees
Snijd zoveel mogelijk het vet van het vlees want dit wordt snel ranzig. Een gebraad larderen vooraleer u het invriest, heeft dus geen zin. Verpak alles apart: steak, filet, kalfslapjes, enz. Gevogelte moet zorgvuldig schoongemaakt zijn, en volledig leeg vanbinnen. Opgelet voor rauw gehakt: dat bevat veel lucht en zal zelfs in de diepvries niet lang bewaren.
Vis
Vis moet zeer vers zijn. Haal de schubben eraf en maak de vis schoon, verwijder ook kop en kieuwen. Weegt hij meer dan 2 kilo, verdeel hem dan in kleinere stukken.
Eieren
U kunt eiwit en eigeel alleen samen bewaren nadat u ze tot een homogene massa hebt geklopt. Voor het wit alleen is er geen probleem: laat het invriezen in een ijsbloklaatje en stop de blokjes daarna in een plastiekzakje. Het eigeel daarentegen heeft de neiging te klonteren bij het invriezen. U kunt dit voorkomen door het te kloppen en – afhankelijk van het gerecht waarvoor u het zult gebruiken – een snuifje zout of suiker toe te voegen. Neem ongeveer een koffielepel suiker of 1/4de koffielepel zout voor 4 dooiers en vermeld op de verpakking of u zout of suiker hebt gebruikt.
Bereide gerechten
Laat ze goed afkoelen vooraleer ze in te vriezen. Plaats ze in een aluminium kuipje of in glas. Gebruik niet te veel vet, u kunt dit nog altijd toevoegen na het ontdooien als u dat nodig zou vinden. Is de saus toch erg vet, vries ze dan apart in.
PAGEBREAK
PAGEBREAK
Ontdooien: opgelet!
U kunt een voedingsmiddel het veiligst ontdooien in de koelkast, maar als het snel moet gaan, kan het ook in de microgolf of de oven. Vermijd ontdooien op kamertemperatuur, want dan is het risico te groot dat de bacteriën die door de kou waren ingeslapen, zich in ijltempo gaan vermenigvuldigen. Om dezelfde reden is het gevaarlijk om een ontdooid voedingsmiddel opnieuw in te vriezen, tenzij u het opnieuw hebt gekookt.
De textuur kan veranderen
U laat een mooie camembert ontdooien en plots zakt hij als een plumpudding in mekaar? Het is mogelijk, de inwendige structuur kan veranderen. Met de koude vormen zich namelijk ijskristallen in het celweefsel van het voedsel en ijs heeft een groter volume dan water, dus is het mogelijk dat de wanden scheuren. Bij het ontdooien zakken de geperforeerde wanden dan in elkaar. De camembert is dan droger dan voor het invriezen, maar de voedingseigenschappen zijn onveranderd gebleven. Overigens is de grootte van de kristallen afhankelijk van de snelheid van het invriezen: hoe sneller het invriezen verloopt, hoe kleiner de kristallen en hoe groter de kans dat uw camembert ongeschonden op uw bord terechtkomt!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier