© BELGA

Voorlopig geen ebola in België

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu bevestigt dat de medewerker van Artsen Zonder Grenzen die sinds donderdag 28 augustus opgenomen is in het Brusselse St-Pietersziekenhuis, niet besmet is met het Ebolavirus.

De patiënt ontwikkelde een verhoogde temperatuur op 28 augustus en werd na overleg met de gezondheidsinspectie onmiddellijk overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Daar werd hij in isolatie verzorgd in afwachting van de resultaten van de onderzoeken. Bloedonderzoek op een tweede staal door het gespecialiseerde labo van het Bernhard Nocht Institut in Hamburg bevestigt dat de patiënt niet besmet is met het Ebolavirus.

Overdracht via bloed en lichaamsvloeistoffen

Ebola is een zeldzame ernstige ziekte, die wordt veroorzaakt door het Ebolavirus. De ziekte wordt enkel overgedragen door rechtstreeks contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen (zoals speeksel, urine en braaksel) van (al dan niet overleden) besmette personen en van (levende of dode) besmette wilde dieren zoals apen, bosantilopen en vleermuizen. Er is slechts besmettingsgevaar wanneer een patiënt symptomen van de ziekte vertoont.

Epidemie in West-Afrika

De huidige Ebola epidemie is sinds begin 2014 aanwezig in West-Afrika. De uitbraak begon in Guinee en heeft zich vervolgens verspreid naar Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) werden wereldwijd al 3069 besmettingen met het Ebolavirus vastgesteld, waarvan 1552 personen overleden zijn.

Procedures in België

De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben de ziekenhuizen en artsen op de hoogte gebracht van de procedures die ze moeten volgen wanneer ze met een patiënt geconfronteerd worden die mogelijk Ebola heeft. Dit geval heeft aangetoond dat de procedures tussen de verschillende actoren optimaal functioneren.

De FOD Volksgezondheid blijft de evolutie van de Ebola-epidemie van dichtbij opvolgen, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Bron: FOD Volkgezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content