WIV lijst voor het eerst de hygiëne in 105 ziekenhuizen op

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Voor het eerst heeft het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) een rapport opgesteld over infecties die in ziekenhuizen worden opgelopen.

“Ziekenhuisinfecties veroorzaken jaarlijks meer sterfgevallen dan het verkeer”, stelt het WIV. Op nationaal niveau wijst het rapport op de sterke daling van MRSA-infecties (methicilline-resistente Staphylococcus aureus). Hun voorkomen is in een decennium met twee derde gedaald: ongeveer 3 gevallen per 1.000 opnames in 2003 tegenover 1 geval er 1.000 opnames in 2013.

Blijkbaar worden de aanbevelingen voor handhygiëne ook beter gevolgd, zo valt uit het rapport op te maken.

Minder positief zijn de tekortkomingen van het epidemiologische toezicht op het vlak van de infecties opgelopen op de intensieve zorgeenheden en na chirurgische ingrepen. Hierdoor zijn veel ziekenhuizen niet in staat om precieze cijfers met betrekking tot de infecties in hun structuur te geven. Het rapport benadrukt ook de
ontoereikende doorlichting van sommige preventieprocessen.

Om de strijd tegen ziekenhuisinfecties te versterken, moeten ziekenhuizen het strategisch plan voor ziekenhuishygiëne in het globaal strategisch plan van hun instelling integreren, luidt een van de aanbevelingen van het WIV.

De gegevens voor het rapport zijn afkomstig van de ziekenhuizen zélf. Ze worden niet door een externe organisatie geverifieerd. Om de betrouwbaarheid van de informatie en dus de geloofwaardigheid van de resultaten te garanderen, raadt het WIV de gezondheidsautoriteiten aan om de ziekenhuisgegevens aan externe controle te onderwerpen.

De individuele scores van 105 ziekenhuizen kunnen voortaan online worden geraadpleegd. De gegevens zullen jaarlijks worden geüpdatet.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content