© iStock

Zijn gojibessen echt superfood?

Ze prijken onveranderlijk in het lijstje van vruchten die bijzonder goed zijn voor onze gezondheid. Maar is dat ook werkelijk zo. Wij vroegen het aan Serge Pieters, docent dieetleer aan het Instituut Lambin.

Dit is wat we over gojibessen lezen

De zoete bessen worden meestal gedroogd of als sap verkocht. In het Verre Oosten worden ze al eeuwenlang gebruikt omwille van hun geneeskrachtige werking. Ze zijn rijk aan antioxidanten en vitaminen en worden daarom als superfood bestempeld. Ze zijn een uitstekend voedingssupplement om je afweersysteem te versterken en je cholesterolgehalte te doen dalen.

Maar klopt dat wel?

Als we de voorstanders mogen geloven, bevatten gojibessen de meeste antioxidanten van alle fruitsoorten ter wereld! In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als mirakelvoedsel. Ja, deze vruchten zijn zeker interessant als voedingsmiddel, maar niet meer dan tal van andere, minder exotische groente- en fruitsoorten. Je mag er dus best wel van eten, maar het lijkt hier toch vooral om een hype te gaan.

Dit moet je ook weten

* Gojibessen worden vooral geprezen om hun vitaminen en antioxidanten: ze bevatten inderdaad vitamine C, flavonoïden, polysachariden, bètacaroteen, fenolen, enz. Maar in werkelijkheid is hun antioxiderende werking – die varieert naargelang het onderzoek – minder uitgesproken dan die van de artisjok of cacao. Ze zou maar even groot zijn als die van een appel. Hetzelfde scenario wat de vitaminen betreft: de bessen zijn onbetwistbaar rijk aan vitamine C, maar niet meer dan het vruchtvlees van citrusvruchten.

* Sommige studies laten uitschijnen dat gojibessen een positieve impact hebben op onvruchtbaarheid en veroudering, het afweersysteem versterken en het vetgehalte in het bloed naar beneden halen. Dat lijkt ook te kloppen, maar voorzichtigheid blijft geboden: het gros van de wetenschappelijke studies over dit onderwerp werd op muizen uitgevoerd. En die conclusies kan je niet zomaar doortrekken naar de mens. Eén (weliswaar controversiële) studie bij een dertigtal volwassenen concludeert dat een dagelijkse consumptie van gojisap het welbehagen verbetert.

* In sommige gevallen werden ook redelijk veel sporen van pesticiden in de bessen aangetroffen. Dus als je er koopt, ga dan voor een biologische variant of voor gojibessen waarvan de herkomst traceerbaar is.

Let op! Gojibessen zouden ook een duidelijke invloed hebben op de bloedstolling. Uit de medische literatuur zijn gevallen bekend van mensen die goji bessen als thee dronken, waarvan de bloedingstijd aanzienlijk verlengd werd. Vooral mensen die het geneesmiddel warfarine gebruiken, doen er goed aan geen gojibessen te gebruiken. Ook bij gebruik van andere geneesmiddelen die een invloed hebben op de bloedstolling is voorzichtigheid geboden.

Partner Content