Zo ben je kalknagels en voetschimmel te snel af

Zonnig weer komt stilaan in het vizier en dan zwieren we sokken en gesloten schoenen met plezier aan de kant voor wat luchtiger schoeisel. Hoog tijd om de voeten met wat extra zorgen te omringen.

Ongeveer een op de vier mensen ondervindt wel eens hinder van een zogeheten kalknagel. Het risico op zo’n verkleurde en dikkere nagel groeit zelfs met de leeftijd. Kalknagels worden veroorzaakt door een voetschimmel die zich meestal ophoudt in vochtige warme omgevingen zoals openbare zwembaden, sauna’s, douches. Als de afweer van het lichaam hier niet efficiënt op reageert, kan die schimmel gaan groeien op je lichaam. De huid kan rood worden en schilferig of er ontstaan witte weke plekken tussen de tenen. Diezelfde schimmel kan ook de teennagel zelf gaan infecteren. Die wordt dan brokkelig en dik. Nagelknippers raken er niet meer doorheen.

Ben je gevoelig aan dit soort schimmelinfecties, dan kan je een aantal acties ondernemen om het contact met schimmels zo goed mogelijk te weren.

1. Draag zo vaak het kan open slippers

2. Ben je in de douche of het (zwem)bad geweest, droog je voeten en tussen de tenen heel grondig af. Trek dan niet meteen sokken of schoenen aan. Schimmels gedijen immers goed op vochtige plekjes. Laat je voeten eerst goed drogen.

3. Was sokken en handdoeken op 60 graden om de schimmel te doden.

4. Was je voeten met een milde zeep om de natuurlijke huidbarrière zo weinig mogelijk te schaden.

5. Draag zoveel mogelijk schoenen die niet te krap zitten, zodat je voeten kunnen verluchten.

6. Draag kousen uit natuurlijke materialen en geen nylon, zodat je voeten droger blijven.

7. Pak zweetvoeten aan, bv met talkpoeder of boorzuurschilfers.

8. Neem na een bezoek aan het zwembad of een sauna eventueel een voetbad met azijn.

Kalknagels zijn besmettelijk en ze ogen niet fraai. Vandaar dat de meeste mensen ze liefst willen behandelen. Dat kan met onder meer kalknagelolie voor beginnende en matige infecties of met antischimmel medicatie. Maar het kan een poos duren voor de kalknagel helemaal verdwenen is. Voorkomen is dus de beste optie.

Partner Content