Dikke zoenen

Vroeger was het simpel. Je gaf je familie een kus (“en veeg je wang niet af nadat tante Martha je een zoen heeft gegeven!”). En dat was het dan. Alle anderen kregen een hand (“je goeie hand!”).

Er waren wel regeltjes – wie steekt eerst zijn hand uit enz. – maar die lagen allemaal netjes vast in weinig soepele etiquettevoorschriften, waarop je in geval van twijfel kon terugvallen.

In 2015 is iemand begroeten een sociale vaardigheid geworden waarvoor geen gebruiksaanwijzing bestaat, maar die even complex is als de etiquette aan het hof van de Zonnekoning. Kus ik of kus ik niet? Eerst moet je weten wie je een kus geeft. Wat op zich al helemaal los staat van het feit of je die persoon graag hebt of niet. Daarna bepaal je hoeveel je kust en een knuffel geeft of niet. Een ongelofelijk gedoe waarbij je vaker voor schut komt te staan dan je lief is. Als je je hand uitsteekt naar iemand, terwijl die zijn wang presenteert bijvoorbeeld. Als je een kus op de tweede wang wil geven, maar die er niet meer is omdat de andere maar één zoen verwachtte. Als je op straat vrienden tegen het lijf loopt en hen een kus geeft... maar niet goed weet hoe je de glimlachende onbekende die hen vergezelt moet benaderen. Als je in een groep iedereen een kus geeft maar je geen blijf weet met de collega die je anders nooit zoent.

De kus is alomtegenwoordig, tot in onze mails en sms’jes toe. Kusjes. Dikke kus. XXX. De kus heeft ook zijn intrede gedaan in de bedrijfswereld, onder de leerlingen op school, in onze vrije tijd.

Die kuscultuur zou antropologen uit de 25ste eeuw kunnen doen geloven dat we in een onwaarschijnlijk tedere tijd leven. Maar hoe past het succes van knuffelbars (1 dollar per minuut) dan in dat plaatje? Toegegeven: het is een fenomeen dat voorlopig nog beperkt blijft tot de Verenigde Staten en Japan, maar toch. Oppervlakkig een wang beroeren (één, twee of drie keer) is niet hetzelfde als echt contact met iemand hebben. Hoeveel mensen worden niet meer aangeraakt of in de armen genomen? Vooral dan ouderen. Dus als we mekaar dan toch omhelzen, laten we dat op een warme, hartelijke manier doen.

En zie, daar heb je Nieuwjaar, een hoogdag als het op kussen aankomt. Dat laat me toe jullie drie dikke zoenen te geven op allebei de wangen en jullie een jaar vol geluk toe te wensen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content