© Getty Images

Parket Oost-Vlaanderen waarschuwt voor intrekking rijbewijs bij gebruik gsm achter stuur

Bestuurders die betrapt worden op gsm-gebruik tijdens het rijden riskeren ook in Oost-Vlaanderen de onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs voor acht dagen. Dat meldt het Oost-Vlaamse parket, nadat het parket Halle-Vilvoorde eind vorige maand daarvoor al waarschuwde.

De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen, zegt het parket. “Uit een Europese enquête blijkt dat één op vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de grote “killers” in het verkeer. Volgens Vias Institute houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een vijftigtal doden en een 4.500 gewonden per jaar.”

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde startte begin mei een grootschalige campagne om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan, en wees op de nieuwe regels die gelden sinds maart. Voortaan mag je de gsm enkel gebruiken als die in een geschikte houder zit, en dat geldt ook voor andere mobiele apparatuur met een scherm zoals gps-toestellen of mediaspelers. “Parket Oost-Vlaanderen neemt ook deel aan de actie. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen”, waarschuwt het parket.

De nieuwe richtlijn wordt al onmiddellijk toegepast, meldt bijvoorbeeld de lokale politie Kruibeke/Temse. Een 39-jarige man uit Antwerpen moest maandagmorgen zijn rijbewijs afgeven voor acht dagen na gebruik van een toestel achter het stuur van zijn bestelwagen.

Partner Content