© BELGA

Reizigers De Lijn kunnen m-ticket kopen via app op smartphone

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft haar m-ticket, de opvolger van het sms-ticket, gelanceerd. Via een mobiele app kunnen reizigers een digitaal ticket kopen dat 1,80 euro kost en een uur geldig blijft. Het sms-ticket blijft bestaan.

Het digitale vervoersbewijs m-ticket is eenvoudig in gebruik en moet zorgen voor minder cash bij de chauffeurs. Via een app die momenteel door drie bedrijven (Be-Mobile, MediaMedics in samenwerking met Paypal en Olympus Mobility) wordt aangeboden, kunnen reizigers heel snel een ticket voor De Lijn kopen dat een uur geldig blijft en gedurende die tijd onbeperkt overstappen toelaat. Het volstaat om eenmalig te registreren, nadien volstaat een swipe op het scherm om een nieuw ticket aan te kopen. Doordat het m-ticket geen telecomkosten aanrekent, is het zelfs 15 cent goedkoper dan een sms-ticket. Wie toch liever cash aan de chauffeur betaalt, telt 1,20 euro meer neer.

Het m-ticket is op verschillende manieren beveiligd tegen fraude. Zolang het m-ticket geldig is, veranderen de kleuren van de controlebalk. Daardoor is het onmogelijk om een screenshot van een m-ticket te gebruiken als vervoerbewijs. Wie dat toch doet, wordt beschouwd als fraudeur en riskeert een boete van 250 tot 500 euro. Net als het sms-ticket moet ook een m-ticket worden aangevraagd voor het instappen. Het pas aanvragen in de bus of tram geldt als zwartrijden.

Doordat De Lijn de ticketingapps niet zelf beheert, is een m-ticket combineerbaar met andere tickets, zoals voor parkings of huurfietsen. Een lijst van apps waarmee een m-ticket kan aangevraagd worden, is te vinden op www.delijn.be/m-ticket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content