Anne Vanderdonckt

Rock-‘n-roll erfenis

Anne Vanderdonckt
Anne Vanderdonckt Redactiedirecteur van Plus Magazine

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

Mijn kinderen hebben geen 500 miljoen dollar nodig om te leven”. In een recent interview met de Wall Street Journal vertrouwt Mick Jagger (80) de krant toe dat hij de catalogus van de Stones niet wil nalaten aan zijn acht kinderen – vandaag tussen 52 en 6 jaar oud – die hij bij vijf verschillende vrouwen had. Zij zullen genoegen moeten nemen met zijn persoonlijk fortuin… omgerekend zo’n 300 miljoen en een paar mooie optrekjes, zoals een kasteel in Touraine en een villa op Mustique Island, die zelfs de meest veeleisende kan bekoren. De kleine Jaggers zullen dus niet echt wat je onterfde kinderen noemt, zijn. En dat is ook niet het doel van de Britse rocker, die zijn rollend steentje wil bijdragen aan goede doelen, zodat die mensen worden geholpen die het echt nodig hebben.

Een zilveren schoteltje dat hun leven kan ruïneren. Elton John

De recente uithaal in de media van hij die, net als zijn tijdgenoten, nog het podium vult en de storende en leeftijdsdiscriminerende naam ‘opa van de rock’ krijgt opgekleefd, is helemaal geen uitzondering in het wereldje van de hyperrijken.

“Laat je kinderen voldoende na zodat ze alles kunnen doen, maar niet genoeg waardoor ze niets moeten doen”, raadt de Amerikaanse miljardair Warren Buffet aan. Hij lanceerde in 2010 samen met Microsoft-boss Bill Gates een beweging die miljardairs aanspoort minstens de helft van hun fortuin aan goede doelen te schenken. Dat de hyperrijken wakker liggen van het gebrek aan ambitie van hun nazaten, heeft een beweging op gang gebracht die enorm veel impact heeft, zo blijkt uit een onderzoek uit 2014 bij 4.500 miljonairs. De erfenis die zijn kinderen aan hun neus zullen zien voorbijgaan, noemt Elton John “een zilveren schoteltje dat hun leven kan ruïneren. Ze moeten wat respect hebben voor geld, respect voor het werk.”

Uiteraard zien wij, die geen miljonairs zijn, wanneer we denken aan de spaarcenten die we onze naasten zullen nalaten of die we hen zullen schenken tijdens ons leven, dit helemaal niet als een last, zoals zanger Sting doet. Dit geld kan hen helpen een eigendom te verwerven, een zaak op te starten, een droom te verwezenlijken. Het kan zelfs helpen om hun oude dag te financieren, nu de gemiddelde levensduur ervoor zorgt dat je vaak pas erft rond de pen- sioenleeftijd, wanneer het ouder worden lonkt. Een andere mogelijkheid is de generatiesprong, waarbij je rechtstreeks je kleinkinderen laat erven, kwestie van hen een meer comfortabele start te bieden, zodat ze bijvoorbeeld over het startkapitaal beschikken om een woonkrediet los te krijgen.

Maar hoe vergewis je je ervan dat je (klein)kinderen dat geld goed zullen gebruiken en niet alles zullen verkwanselen aan een patserbak of zullen beslissen om hun studies stop te zetten omdat ze vinden dat ze nu genoeg hebben om van te leven? Het blijft doorgaans een van de meest gestelde lezersvragen aan onze redactie en onze juridische hulplijn, de Juriservice.

Hyperrijk of totaal niet rijk: beschermen door niet te veel te geven of beschermen door alles te geven wat je hebt, lijken tegengestelde zaken, maar drukken eenzelfde gevoel uit. We hebben allemaal iets weg van Mick Jagger…

Partner Content