© iStock

Stop met blaffen!

Julie Willems Gedragstherapeute

Waarom blaft Max de hele tijd, en vooral: hoe doe je hem ophouden?

Eerst moet je achterhalen of je hond opzettelijk blaft om je op stang te jagen. Een hond doet in principe nooit dingen die zijn baasje kunnen ergeren, integendeel. Het is dus belangrijk te weten waarom hij blaft, en daarna de oorzaak aan te pakken. Hem het zwijgen proberen opleggen door ertegen te roepen, helpt geen zier. Vaak gaat hij dan nog meer blaffen, want je hond denkt dat als je tegen hem roept, je met hem mee blaft! Kortom: hij ziet jouw geschreeuw als een aanmoediging.

Je moet namelijk weten dat, toen onze voorouders 27.000 jaar geleden de hond domesticeerden, ze die dieren uitkozen die het hardst blaften. Want de bedoeling van dat tam maken was een bewaker te hebben bij ingang van de grot die de prehistorische mens bij mogelijk gevaar kon waarschuwen. Het gen dat je hond aanzet tot blaffen wanneer er wordt aangebeld of iemand voorbij je huis loopt, is er dus altijd al geweest. En je kan je hond vandaag moeilijk verwijten, waar hij vroeger voor geprezen werd. Bij waakhonden is dat geblaf bij gevaar er bovendien almaar feller op geworden.

Roep niet tegen je hond als hij blaft, negeer hem.

Maar behalve dat alarmgeblaf, dat je van je hond moet accepteren, blaffen almaar meer honden uit verveling. Je hond gaat dan tekeer tegen alles en om het even wat: een vreemd geluid, een vogel die door de tuin vliegt, enz. Omdat hij de hele dag niets om handen heeft en zich verveelt, gaat je hond bij de minste prikkel overreageren. De oplossing is dus je hond bezig te houden: ermee gaan wandelen of spelen, hem zo vaak mogelijk meenemen, enz.

En dan is er nog het geblaf door conditionering: je hond heeft geleerd dat als hij blaft, daar iets positief tegenover staat. Zijn baasje opent de deur voor hem, geeft hem een koekje, of kijkt hem simpelweg aan. Als baasje zorg je zo voor conditionering, en door je reactie, zal het geblaf van Max alleen maar toenemen. De gouden tip: negeer je hond als hij blaft en ga eventueel pas op zijn vraag in wanneer hij stopt met blaffen.

Partner Content