Tefalpannen met aangepaste bekleding: bakken zonder zorgen?

Hoe vind ik de ideale coating voor al mijn kookplannen? Wie regelmatig in de keuken staat, weet dat een gerecht kan staan of vallen met een foute bakwijze. De juiste keuze maken ( wokken, bakken, braden, stoven...) is een eerste stap. Vervolgens heb je ook een pan nodig met de gepaste bekleding om die culinaire bereidingen waar te maken.

Met de lange winterse avonden en de feestdagen in het vizier, leek het ons een geschikt moment om een culinaire ‘evergreen’ uit te testen. De anti-aanbakpan van producent Tefal werd voor het eerst uitgebracht in 1954. Het concept van een pan waarin je vlees niet kon aanbranden, sloeg meteen aan. Ruim 60 jaar later zijn deze pannen er nog steeds, al zijn ze sterk geëvolueerd. De technologie heeft zich aangepast aan de nieuwe kookgewoonten en de veranderde verwachtingen. Naast de vernieuwde anti-aanbakpan bevat het gamma nog twee andere bekledingen: een keramische coating bedoeld voor het braden van vlees en een inox coating voor het aanbakken en het garen van het vlees.

Anti-aanbakpan

Tefalpannen met aangepaste bekleding: bakken zonder zorgen?

Deze klassieker in een nieuw kleedje blijkt erg geschikt als pan voor de dagdagelijkse keuken. Bakken met een minimum of zelfs zonder vetstof lukt probleemloos. Je verkrijgt een mooi goudbruin korstje zonder dat er iets blijft kleven. Ook bij hoge temperaturen blijft die anti-aanbaklaag goed intact. Hamburgers, gehaktballetjes, groenten, eieren, vis maar ook het dichtschroeien van vlees bij hoge temperaturen...alle dagelijkse kost kan je hiermee calorie-arm bereiden . Ook beginnende koks kunnen hiermee weinig brokken maken.

Een andere opsteker- zeker voor keukenpieten met weinig tijd- is dat deze pan precies dankzij zijn anti-kleeflaag erg gemakkelijk is in onderhoud. In een mum van tijd laat de pan zich schoonmaken en kan je ze wegbergen.

De rode bol die in alle pannen is aangebracht is de zogeheten Tefal Thermospot. Die kleurt volledig rood wanneer de pan de ideale baktemperatuur van 180 graden heeft bereikt. Die methode moet ook helpen voorkomen dat de kooktemperatuur te hoog oploopt en er schadelijke stoffen vrijkomen.

Voordelen:

 • superhandig in onderhoud: afspoelen en klaar
 • ideaal voor de dagelijkse keuken: in een handomdraai maak je zowel groenten, vlees als eieren klaar. Voor wie graag niet teveel pannen gebruikt: dit exemplaar is een prima hulp voor eenpasgerechten.
 • perfect voor wie light wil koken. Zelfs zonder olie of bakboter blijft er nauwelijks wat kleven.

Nadelen:

 • de verkleuring van de rode thermospot die de ideale baktemperatuur aangeeft is niet altijd even goed zichtbaar.
 • de laag is krasbestendig maar metalen keukengerei laat wel degelijk krassen na. Kies voor hout of kunststofmateriaal.

Richtprijs: afhankelijk van diameter tussen ? 31,99 en ? 49,99

Keramische pan

Tefalpannen met aangepaste bekleding: bakken zonder zorgen?

De keramische pan leent zich ook voor de alledaagse keuken maar hiermee mag je ook ambitieuzere recepten aanpakken. Een beetje vetstof is wel nodig bij het bakken en braden. Deze keramische coating bevat een tijdelijke anti-aanbaklaag, die nadien stilaan verdwijnt. Tijdens de eerste gebruiksmaanden kan je ze min of meer inzetten zoals een anti-aanbakpan, nadien veranderen de eigenschappen van deze pan. De keramische bekleding maakt dat de bodem wat meer plakt, waardoor voedingsrestjes zich tijdens het bakken gaan vasthechten aan de bekleding. Door vervolgens wat vloeistof of vetstof toe te voegen kan je hiermee aangepaste sauzen bereiden. Dat is de extra troef van deze keramische bekleding: je kan er zowel een korstje mee aanbakken als een saus in klaarmaken.

Voordelen:

 • door het aanbaksel wat af te schrapen en daar wat witte wijn, room of andere vloeistof aan toe te voegen, verkrijg je zonder grote kunstgrepen een smaakvol sausje.
 • gemakkelijk in onderhoud, al kleeft ze wel meer dan de anti-aanbakpan

Nadelen:

 • minder geschikt voor light koken want vetstof is echt een must
 • hou er rekening mee dat de anti-aanbaklaag vrij snel vermindert

Richtprijs: afhankelijk van diameter tussen ? 27,99? en ? 38,99.

Inox pan

Tefalpannen met aangepaste bekleding: bakken zonder zorgen?

Het steelpannetje is handig om wat water of melk te koken, wat groenten op te warmen of vlees te garen. De inox bakpan is onder meer bedoeld om vlees bij hoge temperaturen te schroeien, aan te bakken en verder te garen.

Geen rode thermospot maar om te weten of de ideale baktemperatuur is bereikt, kan je enkele druppels water in de opgewarmde pan laten vallen. Verdampt de druppel meteen, dan is de pan te heet. Verschijnen er kleine druppeltjes die op het oppervlak lijken te dansen, dan kan je beginnen bakken.

Voordelen:

 • ideaal voor wie houdt van perfect gebakken steaks, varkenshaasje ...
 • zeer duurzaam materiaal dat krasbestendig is. Inox wordt gebruikt in de semi-professionele keuken. Hiermee ben je jaren goed.
 • kan zowel op het fornuis als in de oven worden gebruikt. Daar kan het vlees dan verder garen. Toch wel een handige combinatie.

Nadelen:

 • niet voor light koks want vetstof is nodig
 • vergt toch meer onderhoudsinspanning.

Richtprijzen:

 • steelpannetje inox diameter 20 cm: ? 20,99.
 • inox braadpan: tussen ? 22,99 en ? 33,99 naargelang de diameter

Partner Content