© Getty Images/iStockphoto

Vanaf woensdag is waarschuwingsfase niveau 2 hitteplan van kracht

Vanaf woensdag tot zondag 28 augustus wordt waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, een gevolg van de hitte die de komende dagen wordt verwacht, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Het KMI voorspelt vanaf woensdag een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18° Celsius en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30° Celsius voor (minstens) meer dan drie achtereenvolgende dagen. Als gevolg hiervan wordt vanaf morgen/woensdag waarschuwingsfase niveau 2 van het ozon- en hitteplan geactiveerd, aldus IRCEL.

Het onderdeel “ozon” wordt nog niet geactiveerd, omdat de waarschuwingsdrempel dinsdag noch woensdag zal overschreden worden. Vanaf woensdag neemt de kans op het overschrijden van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m3 ozon toe. Dan zal nadere informatie verspreid worden, aldus IRCEL.

Van bij het afkondigen van fase 2 van het waarschuwingsplan brengt het Agentschap Zorg en Gezondheid alle doelgroepen (gezondheidswerkers, ziekenhuis, bejaardenhuizen, enz.) op de hoogte en vraagt bijkomende maatregelen te nemen en extra waakzaam te zijn, vooral bij de meest kwetsbare personen (ouderen, jonge kinderen, chronisch zieken). Zo wordt ouderen gevraagd verkoeling te zoeken en veel water te drinken.

Het is de tweede keer deze zomer dat waarschuwingsfase 2 van het ozon- en hitteplan wordt geactiveerd. De vorige keer was van maandag 18 tot donderdag 21 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content