Vlaamse Ouderenraad viert tiende verjaardag

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De oprichting van de Vlaamse Ouderenraad was een mijlpaal voor het inclusief ouderenbeleid in Vlaanderen. Als inspraakorgaan bundelt het de signalen en voorstellen van ouderen en hun organisaties rond maatschappelijke thema’s.

De Vlaamse Ouderenraad is het officiële adviesorgaan van de ouderen voor de Vlaamse overheid en het overlegplatform van 29 organisaties van en voor ouderen.

Op zijn tiende verjaardag blikt de Vlaamse Ouderenraad terug op zijn groei en impact doorheen de voorbije jaren, en wordt er vooruit gekeken naar de toekomst. “Door de vergrijzing staan we voor heel wat uitdagingen. Zo zien we het aantal mensen met nood aan zorg en ondersteuning stijgen. Ook stellen we vast dat steeds meer ouderen alleen wonen, vaak in onaangepaste woningen en in landelijke gebieden waar weinig voorzieningen voor hen zijn”, zegt Mie Moerenhout, directeur van de Vlaamse Ouderenraad.

“Momenteel worden ouderen ook geconfronteerd met heel wat besparingen en hervormingen die een impact op hen zullen hebben. Denk maar aan de hervormingen in de ouderenzorg, de pensioenmaatregelen, de besparingen bij het openbaar vervoer of de stijgende energiefacturen. Het is belangrijk dat ouderen kunnen aangeven welke impact dit op hen zal hebben, en dat het beleid daar naar luistert.”

De erkenning van de Vlaamse Ouderenraad wordt elke vijf jaar vernieuwd. Coördinerend minister voor het Ouderenbeleid Jo Vandeurzen zal daartoe op 28 januari 2016 de nieuwe beheersovereenkomst ondertekenen, waarmee de voortzetting in de toekomst is verzekerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content