© iStock

Voelt je hond zich schuldig?

Veel baasjes beweren dat hun hond goed weet wanneer hij iets verkeerd heeft gedaan, omdat ze berouw in zijn blik opmerken. Maar voelt je hond zich echt schuldig? Het antwoord is nee!

Dieren ervaren wel een aantal basis-emoties, zoals vreugde, tevredenheid, angst, opwinding, enz., maar studies hebben aangetoond dat zij geen complexe gevoelens zoals woede, haat, wroeging of schuld kennen.

Vanwaar dan die schuldige blik wanneer je thuiskomt en ziet dat hij een stommiteit heeft uitgehaald? Je hond beseft enkel dat zijn baasje boos is op hem, maar begrijpt niet waarom. Hij is niet in staat om de oorsprong van deze woede te achterhalen omdat hij geen verband kan leggen tussen een straf hier en nu en ongepast gedrag dat hij in het verleden heeft begaan.

Dit komt omdat honden in het heden leven. Ze functioneren enkel door gebeurtenissen met elkaar te associëren die op precies hetzelfde moment gebeuren of hoogstens 10 seconden daarvoor. Daarom kan je je hond wel terechtwijzen als je hem op heterdaad betrapt of op een streek die hij hooguit 10 seconden eerder heeft uitgehaald.

Die schuldige blik is gewoon een teken dat je hond zich onbehaaglijk voelt bij een situatie en het misnoegen van zijn baasje probeert te sussen. Je hond begrijpt niets van de straf waarvan hij de oorzaak niet kent, en met een smekende blik vraagt hij zijn baasje om hem niet langer terecht te wijzen. Stop op dat moment dan ook meteen met straffen en doe dat ook nooit meer als je hem niet op heterdaad hebt betrapt.

Sommige baasjes zullen opwerpen dat hun hond zich al schuldig gedraagt nog voor ze zelfs maar boos worden, wat volgens hen bewijst dat hun hond wel degelijk begrijpt dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Nogmaals, dit klopt niet. Je hond voelt de negatieve emoties van zijn baasje aan, zelfs nog voordat je je woede via je stem of een gebaar kenbaar maakt. Hij begrijpt dat hij gestraft zal worden, maar weet nog steeds niet waarom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content