Wassen op 30° is de boodschap

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

I prefer 30° is een sensibiliseringscampagne om wassen op lagere temperaturen te promoten. Dankzij de moderne wasmiddelen, levert wassen op lage temperatuur vandaag de dag in de meeste gevallen prima resultaten op. Daarnaast verbruik je ook minder energie, bespaar je op je energiefactuur én het is beter voor je kledij. Alleen maar voordelen dus.

Sinds het begin van de campagne wordt elk weekend een actie gehouden in verschillende winkelcentra en H&M ’s verspreid over heel België. Daar wordt een wasgids uitgedeeld die de consument begeleidt bij het kiezen van de juiste wastemperatuur. U vindt deze wasgids (pdf) ook onderaan deze pagina.

Wassen op 30°, vriendelijker voor uw kledij

Extra zorg dragen voor een favoriete trui of broek doen we allemaal. Door op 30° te wassen leg je, je favoriete kledij nog meer in de watten. Wassen op 30° is namelijk een zachter proces voor je kledij, daardoor zal die minder gaan pluizen, zal die minder snel gaan krimpen en blijven de kleuren langer behouden.

Maar ook voor milieu en portemonnee

En dat is niet alles, wanneer we in België met zen allen de gemiddelde wastemperatuur met 3 graden zouden doen dalen, zouden we een energiebesparing verwezenlijken die ongeveer overeenkomt met het jaarlijks energieverbruik van een stad dubbel zo groot als Leuven. Dat is een aanzienlijke energiebesparing, die niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je energiefactuur! Wat je bespaart met één wasbeurt kan verwaarloosbaar lijken, maar een gezin dat drie wasmachines vult per week, kan door een aanpassing van de temperatuur behoorlijk wat besparen op jaarbasis. Wassen op 60°C verbruikt 1,3kWh. Op 40°C wassen, verbruikt ongeveer 0,7kWh. Op 30°C daalt het verbruik tot 0,4kWh!
In Europa bedraagt de gemiddelde wastemperatuur waarop wasmachines draaien, net zoals in België, 41°C. De campagne ‘I prefer 30’ wil dit graag naar een gemiddelde van 38°C doen evolueren.

Moet ik dan alles wassen op 30°?

Neen, dat is niet de bedoeling. Heel vuile kledij, was van zieke personen of gebruikt keukentextiel was je beter aan hogere temperaturen. Om de juiste beslissing te maken over de temperatuur kan je de wasgids volgen.
Bovendien is het raadzaam voor uw wasmachine om om de 5 wasbeurten een was aan 60° te doen.
Meer info: www.iprefer30.eu/be


wassenop30.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content