© Getty Images/iStockphoto

Zeg niet “actieve oudere”, maar “jagger”

Jagger” of voluit Jong Actief Gepensioneerde kozen de Radio 1 luisteraars als meest geschikte omschrijving voor de “actieve oudere”. “Actiefplusser” kwam als tweede uit de bus. “Nouveau gris” eindigde derde. In Nederland bedacht men eerder al de term “Vitalo”.

“Jagger” of voluit Jong Actief Gepensioneerde kozen de Radio 1 luisteraars als meest geschikte omschrijving voor de “actieve oudere”. “Actiefplusser” kwam als tweede uit de bus. “Nouveau gris” eindigde derde. In Nederland bedacht men eerder al de term “Vitalo”.

Het Nederlandse Vitalo vond de redactie van het Radio 1-programma Nieuwe Feiten teveel als gezonde koek of een voedingssupplement klinken. En dus gingen ze op zoek naar een alternatief. Meer dan 500 luisteraars deden suggesties. En daar waren erg creatieve bij: van retrotiener tot zilverveulen en rimpeltijger.

Taalraadsman Ruud Hendrickx maakte een shortlist van 10 kandidaten. Afgelopen week stemden 5054 Radio 1-luisteraars op hun drie favorieten.

Like a Rolling Stone

Uiteindelijk kwam “jagger” met 23 procent van de stemmen als overtuigende winnaar uit de bus. Jagger is een acroniem dat staat voor Jong Actief Gepensioneerde èn een verwijzing naar de ultieme actieve oudere, namelijk Rolling Stone Mick Jagger. Het was auteur Christophe Vekeman die het eerste zetje gaf, door voor te stellen om actieve oudere mannen jaggers te noemen en actieve oudere vrouwen dolly’s – naar Dolly Parton. Enkele luisteraars kwamen op het idee om er nog een extra betekenislaag aan toe te voegen en er ook een letterwoord van te maken.

“Ik hoop dat de jagger binnenkort zijn weg vindt naar ons dagelijks taalgebruik, dat zou pas satisfaction geven. Mijn sportfiets is alvast besteld”, zegt Lieven Vandenhaute, presentator van Nieuwe Feiten.

Hieronder de volledige shortlist en hun aantal stemmen.

Jagger (2299 stemmen)

Actiefplusser (2027)

Nouveau gris (1317)

Doordoener (1234)

Herfstbloeier (1109)

No-ager (610 )

Fluxenior (565)

Krakker (445)

Scharreloudere (245)

Goknar (239)

Partner Content