10 toppers in Washington DC

De stad waar de nieuwe Amerikaanse president na 8 november mag gaan wonen, is een van de meest fascinerende ter wereld. Heel wat musea zijn er gratis, de kolossale monumenten laten je perplex staan en de koloniale buurten zitten barstensvol charme.

National Mall

1 De Mall vormt het groene kloppende hart van DC. Drie kilometer lang, van de Potomac-rivier tot aan het Capitool, is de Mall omzoomd door overheidsgebouwen, maar ook door de musea van het Smithsonian Institution. Aan de oever van de rivier geeft het beroemde Lincoln Memorial in de vorm van een Griekse tempel uit op de Reflecting Pool, de obelisk en het Capitool. In de tuinen wandel je van het ene gedenkteken naar het andere.

National Air and Space Museum

2 De verovering van het luchtruim en van de ruimte komt op deze magische plek tot leven. Van de eerste vliegmachines tot de raketten: de vliegtuigen van de gebroeders Wright, de Spirit of Saint Louis van Lindbergh, een Duitse V2, Apollo-capsules, raketvliegtuigen, een Spitfire of een Messerschmitt Me 262. Stuk voor stuk zijn het legenden! Te combineren met de al even geslaagde afdeling die onlangs werd geopend op enkele kilometers van de luchthaven Dulles.

Union Station

3 De Amerikanen gaven het de bijnaam De Grote Dame. Het treinstation van Washington, dat in 1908 werd voltooid, is enig in zijn soort. Bogen, zuilen, fonteinen, standbeelden... Hier schittert het marmer al even fel als de met goud bedekte versieringen. Het reusachtige gebouw telt zelfs drie verdiepingen met winkels!

Microbrouwerijen

4 DC telt een tiental microbrouwerijen – kleine ambachtelijke brouwerijen. District Chophouse & Brewery, dat nog geen 20 jaar bestaat, is de oudste. Intussen zijn er zowat overal in de hoofdstad andere merken opgedoken: 3 Stars Brewing Company, Gordon Biersch, Atlas Brew Works. Te ontdekken tijdens een georganiseerde rondleiding met proeverijen.

International Spy Museum

5 Washington en Brussel zouden de steden zijn die het vaakst bezocht worden door spionnen! Wie alles te weten wil komen over dat beroep kan terecht in het Spy Museum. De radioschoen, de Bulgaarse paraplu (waarin een dodelijke injectienaald verborgen zat), de jasknopen met ingebouwde camera’s... Je verdwaalt er tussen de gadgets, reconstructies en video’s voor je de wereld van James Bond betreedt. Een educatief en speels bezoek.

Georgetown

6 In Georgetown, de historische wijk van Washington met de stenen huisjes, waan je je bijna in Europa. Neem de tijd om de talloze boetieks, restaurants en bars, maar ook historische plekken te ontdekken. Van het oudste huis van Washington tot Billy Martin’s Tavern, het restaurant waar JFK zijn Jacqueline ten huwelijk vroeg!

National Museum of Natural History

7 Alweer een legendarisch museum. Ook hier is alles gigantisch, te beginnen met de inkomhal waar een Afrikaanse olifant van indrukwekkende afmetingen de bezoekers verwelkomt met opgeheven slurf. Skeletten van dinosaurussen, hedendaagse zoogdieren die echter dan echt lijken en ongelooflijke collecties mineralen, waaronder de beroemde diepblauwe Hope-diamant van 45 karaat. Je kan er zelfs paleontologen live aan het werk zien achter hun microscopen!

Library of Congress

8 Dit is de nationale bibliotheek van de VS. Met 36 miljoen werken is dit ook de grootste en belangrijkste bibliotheek ter wereld. Enkele schatten van de bibliotheek zijn een bijbel van Gütenberg, de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de volledige eerste uitgave van de encyplopedie van Diderot. De inkomhal is al een wonder op zich. Helemaal sprakeloos worden we van de leeszaal, die je enkel van op de bovenste balkons kunt bewonderen.

Newseum

9 Het prachtige museum, dat gewijd is aan de journalistiek, is het geesteskind van de oprichter van USA Today. Je leert er alles over de geschiedenis van de media sinds de uitvinding van de boekdrukkunst en je ontdekt ook hoe kwetsbaar de persvrijheid in de wereld is. De tentoonstellingen lonen beslist de moeite, met onderwerpen als de Berlijnse Muur, 9/11, de Pulitzerprijs... Vanop het terras heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Het kerkhof van Arlington

10 Het kerkhof van Arlington, een gedenkplaats, ligt aan de andere kant van de Potomac, in Virginia. Het reusachtige, heuvelachtige park met onberispelijke grasperken is bezaaid met witte kruisen. Hier liggen ongeveer 300.000 soldaten en beroemdheden begraven, onder wie JFK en zijn familie. Neem beslist ook een kijkje bij het naburige Marine Corps War Memorial, een enorm bronzen standbeeld gebaseerd op een beroemde foto die in 1945 op het Japanse eiland Iwo Jima werd genomen.

ERIC VANCLEYNENBREUGEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content