10 x op stap met kinderen

Hoe houdt u uw dochter bezig of entertaint u uw kleinzoon of petekind? Wat als het regent? En waar naar toe als het te warm is? We geven u alvast tien ideeën voor leuke uitstapjes in België.

Op ontdekkingstocht door zintuigenland

Zaterdag, 10.30 uur. Samen met mijn man en twee kinderen wandel ik het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel binnen. We zijn op weg naar Prikkels!, een interactieve tentoonstelling om de zintuigen van mens en dier op een ludieke manier te (her)ontdekken. Gelukkig is het niet druk. Lucie (5,5 jaar) en Audran (4 jaar) dartelen ongestoord van het ene experiment naar het andere.

Ze verdwijnen achter een mysterieus gordijn en kruipen in de huid van een chimpansee die voor een struik staat. Ze moeten de rijpste bessen plukken door op de juiste knopjes te drukken. “Woah, ik ben bang, wat gebeurt er!”, roept Audran. De verlichting wordt gedempt om de grenzen van ons gezichtsvermogen te testen. Wat later zijn we een bij. Met een helm op ons hoofd moeten we de beste nectar uit bonte bloemen halen. Maar dan wel zonder het gezichtsvermogen van dit insect! Een moeilijke opdracht waaraan onze kleine haalbijtjes duidelijk veel plezier beleven.

Dan is de reukzin aan de beurt. Met onze neus moeten we een aardbei herkennen maar ook... hondenpoep. “Jakkes, dat stinkt!” Maar erg leuk voor de kinderen natuurlijk! We testen – nog altijd blind – de verschillende smaken door telkens een druppeltje op onze papillen te doen. Het mag geen verrassing heten dat zoet beter in de smaak valt dan bitter.

Daarna is het tijd om ons gehoor te testen. Niet simpel voor de kinderen – en ook niet voor ons – om evenveel motten te vangen als een vleermuis, zonder ze te zien. Leuker voor de kinderen is de virtuele aap die herhaalt wat ze net gezegd hebben, maar dan op een andere toonhoogte.We zetten ons bezoek enthousiast verder met een kleine verkleedpartij. De kinderen hebben er hun plezier in om voor een spiegel de oren van een olifant of een konijn aan te trekken. Na snel de tastzin uitgetest te hebben, is het nu de beurt aan onze warmtezin. In de buurt van een echte python (in een kooi weliswaar!) durven de kinderen zich te meten met de eigenschappen van deze slang. Op handen en voeten beginnen ze op een platform denkbeeldige ratten te zoeken, enkel op basis van de warmte die deze prooien afstaan.

Hoewel de eenvoudige experimenten vooral bedoeld zijn voor kinderen ouder dan zes jaar, krijgen onze knulletjes er maar niet genoeg van. We brachten maar liefst twee uur door op deze tentoonstelling. Wat ze het leukst vonden? “Op alle knopjes drukken en al die geluidjes horen”. Daarna wilden ze zelfs nog de dinosaurussen in het museum zien.

Prikkels!, Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel. Tot 2/9. Prijs tentoonstelling + museum: euro 9, 65+: euro 8, -6 jaar: gratis. Info: % 02 627 42 38 en www.natuurwetenschappen.be

Een stukje Afrika in Pairi Daiza

Dit gigantische domein van 55 ha huisvest een prachtige fauna en flora. Laat u verbazen door de olifanten, giraffen, neushoorns, apen, reptielen en vogels. Niet te missen is de roofvogelshow. Dit jaar koos Pairi Daiza trouwens resoluut voor Afrika. Een dorp met hutten op palen neemt u mee naar de kusten van West-Afrika.

Pairi Daiza, Domaine de Cambron, 7940 Brugelette. Alle dagen, 10-18 u. (19 u. in juli en augustus) Tot 4/11. Prijs: euro 19 tot euro 24, -3 jaar: gratis. Info: % 068 25 08 50 en www.pairidaiza.eu.

De magie van Disney in zand

Reis door een sprookjeswereld van de ene zandsculptuur naar de andere! Laat u onderdompelen in de wereld van Rapunzel, Peter Pan en Alice in Wonderland en breng een bezoekje aan het kasteel van Doornroosje. Ontmoet onderweg ook Aladdin en Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Deze tentoonstelling viert de 20ste verjaardag van het park Disneyland®Paris. Ideaal voor een regenachtige dag.

Sand Magic, Citadel van Dinant. Tot 30/9, 10-18 u. Prijs tentoonstelling + Citadel: euro 14,5, 4-12 jaar: euro 11, -3 jaar: gratis. Info: % 050 68 45 84 en www.sculpturefestival.be.

In de voetsporen van de Maya’s

Durf binnen te gaan in het labyrint van Durbuy, in het mysterieuze spoor van de Maya’s. Ga er op zoek naar verborgen geheimen. Geduld, listigheid en scherpzinnigheid zijn de beste bondgenoten in dit doolhof van 11 ha tussen de maïsvelden. In het Labyrint van de kleintjes kunnen ook jonge avonturiers van 3 tot 8 jaar in alle veiligheid hun gang gaan.

Het Labyrint, rue Basse Commène, 6940 Barvaux-sur-Ourthe. Van 7/7 tot 31/8, 10.30-19.30 u. Prijs: euro 9,5, -1,50 m: euro 7, -3 jaar: gratis. Info: % 086 21 90 42 en www.lelabyrinthe.be/nl.

Samen huiveren in Walibi

Dit park staat vooral bekend om zijn reuzenrad en snelle attracties. Maar wist u dat Walibi ook een grote speeltuin en veel attracties voor kinderen heeft? Superschattig zijn de Albero Magico, de kleine broer van de Dalton Terror, en de keverbaan!

Walibi, boulevard de l’Europe 100, 1300 Waver. Prijs: euro 18 tot euro 32, tot 2 jaar: gratis. Info: www.walibi.com.

Met de Pannenkoekenboot

Elke zomerzondag verandert de rondvaartboot Jan Plezier in de Pannenkoekenboot. Genieten van een tocht op de Schelde langs de Sinjorenstad en vooral aanschuiven aan het pannenkoekenbuffet à volonté.

De Pannenkoekenboot. Tot 28/10, zondag om 12, 13.30 en 15 u. Steenplein, Antwerpen. Prijs (incl. pannenkoeken, excl. drank): euro 13, -3 jaar: gratis. Reserveren: info@janplezier.be. Info: www.janplezier.be.

Vintage speelgoed

Het Speelgoedmuseum van Brussel is ten onrechte veel minder bekend dan dat van Mechelen. Het 19de eeuwse gebouw huisvest 25.000 stuks prachtig oud speelgoed. Veel blijft achter glas, maar een deel van de verzameling mag naar hartenlust door de kinderen worden gebruikt. Ideaal voor een slechtweerdag.

Speelgoedmuseum, Verenigingstraat 24, 1000 Brussel. Alle dagen, 10-13 en 14-18 u. Prijs: euro 5,5, 60+ euro 4,5, -4 jaar gratis. Info: % 02 219 61 68 en www.museedujouet.eu.

Op mijnavontuur

Op avontuur in de C-Mine Expeditie in Winterslag! Een belevingsparcours voert door oude mijntunnels en naar de top van de mijnschachtbok. Speel met de kleinkinderen het spel Waar is Cyriel? en houd een zoektocht naar... ja, naar wie eigenlijk?

C-Mine Expeditie, E. Coppéelaan, 3600 Genk-Winterslag. Di-zo, 10-17 u. Prijs ‘Waar is Cyriel?’euro 12 (2 volwassenen + 2 kinderen). Info: % 089 65 44 90 en www.c-mine-expeditie.be.

Eindeloos spelen

Als u de kids op een zonnige dag meeneemt naar het Provinciaal DomeinPuyenbroeck in Wachtebeke (Waasland), krijgen ze geen seconde om zich te vervelen. Het uitgestrekte speeldorp (gratis) met afzonderlijke zones per leeftijdsgroep alleen al is een must. En als ze het hier beu zijn, wachten er andere attracties: rijden met een treintje of een bolderkar, waterfietsen, zwemmen in een binnen- of buitenbad, minigolfen, de verkeerscode leren in een gocart enz.

Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puyenbrug 1a, 9185 Wachtebeke (E17, uitrit 11). Alle dagen, 9 u. tot zonsondergang. Voor betalende attracties is een all-in ticket interessant: euro 7. Info: % 09 342 42 42 en www.puyenbroeck.be.

Klanken uitstrooien

Is uw (klein)kind muzikaal? Dan zal het zich graag uitleven in de Sound Factory in de Lantaarntoren van het Brugse Concertgebouw. De nieuwe attractie omvat acht futuristische geluidsinstallaties waarmee kinderen zelf melodieën kunnen maken. Een ervan is de Omni, een ufo met 108 vakjes die elk een ander geluid produceren en kinderen tot een stomende hit kunnen combineren.

Sound Factory, ’t Zand 34, 8000 Brugge. 9.30-17 u. (ma gesloten). Prijs: euro 6, 65+ euro 5, -6 jaar gratis, 6-25 jaar euro 1. Info: % 050 47 69 97 en www.sound-factory.be.

Ludo Hugaerts en Olivia Vandeputte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content