3 bovenste beste brasseries

Brasserie Grand Cru

Ivo Degraeve heeft er een heel parcours op zitten: hij was eigenaar van restaurant Mon Manège à Toi in Zeebrugge, was bedrijvig in de vastgoedsector en begon in de privéwoning boven het immobiliënkantoor zijn huiskamerrestaurant Huis Ten Ezele. Drie jaar terug verruilde hij Ten Ezele voor Grand Cru, een grote brasserie met huiselijk karakter aan de Damse Vaart, net buiten de Brugse stadsring en dus makkelijk te bereiken met de auto. De eetzaal is ruim, open en van de vloer tot het plafond met eik bekleed. Om te tonen dat er met verse producten wordt gewerkt, is er een open keuken, uitgerust met dubbel Agafornuis en Cornue-spit. Men is in Grand Cru al welkom voor één gerecht en er zijn geen menu’s of lunches. De uitgebreide spijskaart vermeldt zo’n beetje al het goede uit de nostalgische Belgische keuken. De bereidingen zijn royaal en marktgebonden. Weldadig doorsudderde stoofpotjes krijgen een ereplaats.

3 bovenste beste brasseries

Brasserie Grand Cru, Noorweegsekaai 5, 8000 Brugge, 050 73 75 96, www.brasseriegrandcru.be

Toucan

Toucan werd jaren terug in de markt gezet door Fransman Jean-Michel Hamon. Hij is een vakman, die via Zwitserland in België belandde en emblematische Brusselse eethuizen opende als Stekerlapatte, Grand Amour en Trois Chicons. Met brasserie Toucan mikt hij hoger. Daar kwam later, enkele huizen verderop, Toucan Sur Mer bij. Cyril Jolivet is er chef-kok. Hij werkte lang onder de vleugels van Michel Theurel in Maison du Boeufen bij Yves Matagne in Sea Grill. Zijn spijskaart vermeldt een ruime keuze schaal- en schelpdieren en een reeks culinaire evergreens zoals pannetje inktvis, zeebrasem van de grill, filet americain en hammetje uit de oven. Dit terugkerende repertoire wordt aangevuld met meer verfijnde seizoensuggesties. De wijnkaart is gevarieerd, uitgebreid en gaat voor kwaliteit. Er is een uitgebreide keuze per glas, waarbij ook grote wijnen.

3 bovenste beste brasseries

Brasserie Toucan, Louis Lepoutrelaan 1, 1050 Brussel, 02 345 30 17, www.toucanbrasserie.com

Les Terrasses de l’Our

Het begon acht jaar terug met La Table de Maxime in Paliseul, een gerieflijke hotel met elegant gastronomisch restaurant dat één Michelin-ster wist te bemachtigen. De exploitatie is in handen van Maxime Collard, die in de leer ging in Les Forges du Pont d’Oye in Habay en in de Karmeliet, waar hij vijf jaar souschef was naast Geert Van Hecke. Omdat er kamers te kort waren, werd drie jaar terug in Our, op een boogscheut van Paliseul, een tweede hotel-restaurant geopend: Les Terrasses de l ‘Our. Ook hier heeft de getalenteerde en bescheiden Maxime Collard de leiding. De 34-jarige kok speelt deze keer niet de gastronomische kaart, maar heeft gekozen voor een brasserie met een spijskaart vol culinaire evergreens uit de goede Belgische en Franse keuken. De prijzen van de gerechten zijn aantrekkelijk. De wijnkaart vermeldt een tiental wijnen die ook per glas worden geschonken en een collectie halve flesje.

Hotel/brasserie Les Terrasses de l’Our, Rue de Lesse, Our/Paliseul, 061 24 20 00, www.lesterrassesdelour.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content