30 tips voor vakantiefoto’s om trots op te zijn

Foto’s waarop alleen een staalblauwe hemel te zien is. Mensen met rode oogjes... U wilt niet dat het u overkomt? U wilt thuiskomen met beelden die spreken? Dertig tips van specialisten!

Dankzij de digitale camera hebben we nog nooit zo veel vakantiekiekjes gemaakt als vandaag, maar de meeste van onze tips kunt u ook toepassen met een klassieke compact camera.

“Als je je compact camera instelt op automatisch of op één van de klassieke modussen (portret, landschap, macro-opname, beweging....), zul je met deze adviezen al een betere kwaliteit bereiken wanneer je overdag en in gewone situaties fotografeert”, horen we van de beeldspecialisten Jonathan Marchal en Joachim Devedeleer van Canon.

Het wordt anders als we iets méér willen dan de klassieke vakantiekiekjes. Bijvoorbeeld als we mooie beelden willen schieten in een kerk of een museum. Of ’s avonds op het terras of in het restaurant. Daarom zetten nogal wat mensen tegenwoordig de stap van de digitale en volautomatische compact camera naar de digitale reflexcamera. De prijs van deze juweeltjes van hedendaagse fototechnologie is sterk aan het dalen. Vanaf euro 550 hebt u al een zeer behoorlijk toestel.

“Met de nieuwe digitale reflexcamera’s kun je even simpel en automatisch fotograferen als met een compact camera. Maar wie méér wil, krijgt een massa extra mogelijkheden”, aldus onze Canonboys. “Je kunt instellingen zoals het diafragma, de isowaarde of de intensiteit van de flitser wijzigen. Je kunt zwart-wit werken of volledig manueel. En dat kan een groot verschil maken!”

Durf!

1. Op vakantie hebt u tijd en slechte digitale opnamen kunt u gewoon wissen. Durf dus te experimenteren met uw camera. Fotografeer eenzelfde onderwerp met verschillende instellingen. U zult er veel van leren.

2. Beweeg! Heel veel vakantiefoto’s worden van te ver genomen. Een beetje inzoomen kan, maar als u ver inzoomt of een telelens gebruikt, zal het beeld minder scherp zijn. Tracht dus altijd dicht bij uw onderwerp te komen, zelfs als u hiervoor een eind moet lopen of tot uw knieën in zee moet waden.

3. Vakantiefoto’s hoeven niet altijd kleurrijk te zijn. Kunt u uw camera op zwart-wit instellen, probeer dan een deel van de opnamen in zwart-wit te maken. Bijvoorbeeld schilderachtige oude straatjes op sombere regendagen of portretten bij weinig licht.

Zoek een betere compositie

4. Gebruik de éénderderegel. Laat een horizon nooit in het midden door het beeld lopen, maar op één derde of twee derde van de hoogte.

5. Zoek naar een kader-in-een-kader (of een kader-in-een-kader-in-een-kader!). Fotografeer door een deur of tussen twee takken en leid de blik naar het onderwerp.

6. Vermijd details die niets bijbrengen. Zij leiden de aandacht af.

7. Zoek naar lijnen die diagonaal door het beeld lopen: een weg, licht dat schuin door de koepel van een kathedraal valt...

Maak een verhaal

8. Details of grappige situaties kunnen in één oogopslag alles vertellen. Een een vrouw in bikini en een andere in boerka naast elkaar aan het zwembad,...

9. De skyline van Manhattan of een zicht op de Mont Blanc wordt sprekender als u ze niet rechtstreeks fotografeert maar weerspiegeld in een autospiegel of in de glazen reling van een veerboot.

10. Toon waar u op vakantie was aan de hand van een detail of een stuk landschap. Een hoek van een dak met wat blauwe lucht vindt u evengoed in uw eigen straat.

Speel met het zonlicht

11. Als u een onderwerp tussen uzelf en de zon plaatst, krijgt het een scherp contrast of profiel als het de zon volledig afdekt. Bij een persoon biedt dit het voordeel dat hij niet in de zon hoeft te kijken. Mogelijk nadeel: het onderwerp kan een storend lichtaureool rond zich krijgen.

12. Het resultaat wordt veel spannender als u het van de hitte zinderende landschap of de zonsondergang neemt met tegenlicht.

Experimenteer voor landschappen en monumenten

13. Panoramische foto’s lukken beter als u een statiefje gebruikt. Schakel de camera op manuele bediening en kies een hoger diafragma (vanaf 11,5).

14. Een zicht van 360° op de Eiffeltoren of de Funkturm? Blijf dan op één plaats staan en draai om uw as (de voeten zelf niet verplaatsen). Verander de zoom niet. Thuis kunt u de beelden dan naadloos aaneenlassen op de computer.

15. Op landschapsfoto’s is vaak alleen de voorgrond scherp. Als u het diafragma kunt wijzigen, stel het dan in op opening 22. Kies voor diafragma 4 als u alleen de voorgrond scherp wilt.

16. Profiteer van het zogenaamde magische uur: landschappen in het eerste uur na zonsopgang of het laatste voor zonsondergang leveren meestal de prachtigste beelden op.

17. Fotografeer een hoog gebouw liefst met iemand er net naast of net vóór.

Actie!

18. Probeer te vermijden dat een deel van het lichaam ontbreekt, als u iemand (of een dier) tijdens een activiteit fotografeert.

19. Gebruik de sportmodus van uw camera om snelle bewegingen vast te leggen. In die modus kunt u heel snel na elkaar afdrukken en er later de beste beelden uit halen.

20. Een petanquespeler die werpt? Een volleyballer op het strand? Een golfer? Fotografeer mensen in actie bij voorkeur verticaal.

Flits (niet)

21. Als het niet heel donker is, zullen interieurfoto’s vaak beter meevallen zonder te flitsen. Zonder flits moet u wel de isowaarde van uw camera verhogen naar 1600 of 2000. In dat geval wordt de sluitertijd een pak langer. Dit betekent uiteraard dat u zo onbeweeglijk mogelijk moet fotograferen.

22. Een klein, opvouwbaar statiefje is ideaal voor interieur- en nachtfoto’s. U kunt de camera ook op een paaltje plaatsen of uw adem inhouden terwijl u beelden maakt.

23. Wilt u een hele omgeving, plaats dan een persoon op de voorgrond en stel scherp op die persoon (bij voorkeur zonder flits). De achtergrond zal onscherp zijn, maar de foto kan wel een verhaal vertellen.

24. Moet u toch flitsen, probeer dan de intensiteit van het flitslicht te verlagen. Of span een papieren zakdoekje over de flitser. Het licht zal zachter worden.

Laat een portret flatteren...

25. Op een portretfoto moet ook een typisch beeld van de omgeving opzij of achter de persoon te zien zijn. Zoniet kan de foto evengoed thuis zijn gemaakt.

26. Maak een portret bij voorkeur vanuit de hoogte. Portretten van onderen uit zijn zelden flatteus (uitgerekt gezicht, dubbele kin).

27. Voor avondportretten mét flits gaat u beter wat verder van de persoon afstaan en zoomt u een beetje in.

28. Zelfs als u de rode-ogenreductiefunctie gebruikt, zijn rode oogjes niet altijd te vermijden. Laat mensen ’s avonds nooit recht in de camera kijken, wel van opzij.

Selecteer streng maar eerlijk

29. Vergelijk de opnamen met verschillende instellingen op de computer, maar bekijk foto’s die op het eerste gezicht slecht zijn toch eens goed voor u ze wist. Ze kunnen soms een detail bevatten dat wél interessant is en dat u eruit kunt halen en bewaren.

30. Plaats uw beste vakantiefoto’s op een eigen website of uw Facebook- of Netlogpagina. Dat kan interessant zijn als u lokale mensen (met hun toestemming) hebt gefotografeerd. Als ze toegang tot het internet hebben, kunnen zij de beelden op die manier ook zien.

Met dank aan Canon. De opnamen voor dit artikel gebeurden in het vijf-sterrenvakantiedorp Mövenpick Resort in de badplaats El Gouna aan de Rode Zee in Egypte (www.moevenpick-elgouna.com en www.elgouna.com). Deze bestemming is opgenomen in het aanbod van Thomas Cook (info: tel. 09 248 49 30 en www.thomascook.be).

Fier op uw foto’s? Surf naar www.plusmagazine.be/vakan tiefoto en neem deel aan onze fotowedstrijd. Een jury én de bezoekers van onze websitekiezen er de mooiste uit!

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content