5 weken zonder suiker 5 kilo slanker

Al gehoord van een dieet dat bijna alle suikers schrapt, maar veel vezels, eiwitten en natuurlijke en gezonde vetstoffen bevat? We hebben het lowcarbdieet of koolhydraatarm dieet vijf weken voor jou uitgetest.

Suikers bannen en vetten eten om in vorm te zijn! In de Angelsaksische wereld en vooral in Zuid-Afrika is het koolhydraatarm dieet een ware culinaire hype. Je vind er lowcarb-restaurants en supermarktrekken vol lowcarbproducten. Het is bij dit dieet lang niet de bedoeling dat je alle koolhydraten van het menu schrapt, zoals bij het Atkins-dieet, maar wel dat je ze oordeelkundig selecteert. Omdat ik wat overgewicht heb en dit dieet naar men zegt doet afvallen zonder dat je het gevoel hebt honger te lijden, stort ik me in het avontuur!

Dag 1

Vanaf vandaag sta ik op dieet. En ik ben supergemotiveerd. Mijn arts heeft het licht op groen gezet. Ik heb namelijk last van een te lage bloedsuikerspiegel, waardoor ik twee uur na het ontbijt al opnieuw honger heb als een wolf. Als ik mijn boterham met jam vervang door eieren met spek kan ik daar dus alleen maar wel bij varen!

In de boekhandel vind ik verschillende recente boeken over het onderwerp: vetten worden in dit dieet in eer hersteld en de suikerconsumptie drastisch beperkt. In de biowinkel hebben ze daarentegen nog nooit van dit dieet gehoord en hun suikervrije producten blijken te bulken van de koolhydraten!

In de supermarkt laad ik mijn karretje boordevol boter, room, kwark, harde kazen, groenten en rood fruit. Geweldig! Ik wandel tussen de rekken door en check nauwgezet de ingrediëntenlijst en vooral de voedingswaarde van de producten. Aan bijna alle producten voegen fabrikanten suiker toe. Echt ongelooflijk! Magere kwark bijvoorbeeld blijkt meer koolhydraten te bevatten dan heerlijk romige plattekaas. En je kunt beter boter gebruiken dan margarine. Ik heb een ambachtelijke vinaigrette en mayonaise ontdekt die allebei heel weinig koolhydraten bevatten.

’s Middags trakteer ik mezelf op een groot bord rauwkost met ham. Om vier uur in de namiddag rammel ik alweer van de honger en eet ik een avocado met gerookte zalm! Best wel vreemd...

Dag 2

Mijn ontbijt: twee hardgekookte eieren met mayonaise, een hoopje waterkers en een handvol kerstomaatjes. Een beetje ongewoon. ’s Middags lekkere, zelfgemaakte soep met charcuterie en kaas. ’s Avonds worst, worteltjes en tot puree gestampte broccoli met room en boter. Overheerlijk! Om mijn honger naar zoet te stillen, eet ik plattekaas met aardbeien, aalbessen, braambessen, blauwe bessen en stevia als toetje. Perfect!

Wat ik momenteel het allerlastigste vind? Dat ik geen brood mag eten.

Dag 3

Mijn weegschaal geeft aan dat ik een kilo kwijt ben! Spectaculair, maar misschien wel een beetje optimistisch... Vanmorgen ga ik voor een English breakfast met eieren, spek, warme tomaten en kiwi.

Ik eet mijn buikje rond, maar blijf als een junkie smachten naar suiker. Ik ben draaierig en sta te trillen op mijn benen. Ik fantaseer niet meer over suiker of chocolade, maar voel wel dat mijn lichaam volop zijn reserves aanspreekt. Net daarom val ik wellicht ook af.

Dag 5

Gisteren heb ik mij voorbeeldig aan de regels gehouden en toch ben ik slechts 200 gram afgevallen! Mijn lunch bestond uit zelfgemaakte soep, sardientjes in olie en kaas. Voor het avondeten trakteerde ik mezelf op geroosterde kip met een torenhoge, gemengde salade. Geen aardappelen en geen frietjes. Ik vind dit echt niet meer leuk...

Zowel lichamelijk als geestelijk lijk ik in slow motion te functioneren. Het voelt alsof mijn lichaam op een andere brandstof draait, eentje waar het minder blij mee is. Ik denk dat het nog minstens een maand duurt eer ik over mijn drang naar zoet heen ben.

Dag 7

Ik ben nog maar eens 400 g afgevallen, hoewel ik gisteren twee sneetjes brood heb gegeten. Lowcarbbrood wel te verstaan, dat ik bij de bakker heb gekocht. Ik doe aan fitness, fiets en werk in de tuin. Maar ik heb de indruk dat ik, door suiker te schrappen, mijn hormonen compleet overhoop heb gehaald. Toen ik me vroeger inspande, maakte ik heel snel gelukshormonen aan (endorfine, dopamine, adrenaline). Niets van dat alles nu: elke beweging valt me zwaar en ik voel me tien jaar ouder!

Dag 10

Min twee kilo sinds de start van mijn lowcarbdieet. Ik val af, traag maar gestaag. Ik ga onverstoorbaar door en hou me braaf aan het dieet. Maar zo’n leven zonder suiker en zonder alcohol is echt onmenselijk! Ik denk dat ik aan de cannabis ga (Grapje!).

Week 3

Min drie kilo. Een van de voordelen van suiker schrappen is dat de gisting in je buik en het opgeblazen gevoel verdwijnen. Je slokdarm wordt niet langer geïrriteerd. En je hebt geen last meer van bruuske dalingen van je bloedsuikerspiegel. Neen, ik heb gewoon het gevoel dat mijn bloedsuikerspiegel nu voortdurend te laag is! Waar moet ik mijn energie halen als ik geen suiker mag eten? Volgens mijn vriendin – een ware dieetexpert – zit ik in de ontwenningsfase. Best mogelijk. Zowel lichamelijk als intellectueel sleep ik mezelf voort. Ik heb geen greintje adrenaline, zelfs niet om mijn pc aan te zetten en een artikel te schrijven.

Week 4

Min vier kilo. Het werkt! Ik heb mijn draai gevonden. Elke ochtend ontbijt ik met groene thee, lowcarbbrood met Hollandse kaas, een kom volle kwark met een mix van fijngemalen lijnzaad, sesam-, zonnebloem- en pompoenzaadjes, en gojibessen uit de biowinkel. Verder nog wat blauwe bessen en kiwi, waar ik een klein beetje stevia over strooi. En daarmee houd ik het makkelijk uit tot het middaguur. Voor het overige stil ik mijn honger met geitenkaas, eieren, avocado’s, groenten, zelfgemaakte soep, wat vis, vlees en kaas. Als toetje eet ik wat volle plattekaas. En een speculaasje, waar ik van geniet als was het een praline. Heb ik rond vier uur in de namiddag wat trek, dan neem ik een appel, enkele walnoten of een paar amandelen. Gewoon brood, cornflakes, pasta, rijst of aardappelen heb ik in geen vier weken aangeraakt.

De balans na week 5

In vijf weken tijd ben ik vrij vlot 5 kg afgevallen. Ik zit nu op mijn ideale gewicht. Zoetigheid zegt me niets meer (ik ben echt afgekickt!), maar het ontbreekt me aan fut en energie omdat een koolhydraatarm dieet een daling van het serotoninegehalte veroorzaakt. Vandaar dat ik geleidelijk aan terug aardappelen, volkorenpasta, -rijst en -brood, en fruit op het menu zet. Ik eet echt niet meer vlees of vet dan voor mijn lowcarbdieet, wel veel groenten en gezonde, niet-geraffineerde kwaliteitsproducten. Dankzij dit dieet weet ik nu in welke levensmiddelen suikers verborgen zitten en eet ik veel gezonder dan voordien.

AGNES SPEECKAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content