Agenda

Deze zomer gaan we er écht van profiteren. Daarom een Agenda vol toffe buitenactiviteiten, zomerse concerten, vreemde fenomenen en verrassende voorstellingen. We leren zelfs de salsa dansen!

Meetjeslandse Balloonmeeting, terreinen Sporthal Eeklo, 26 en 27 juli. Info: % 050 71 29 55

Antilliaanse Feesten, 8 en 9/8, telkens vanaf 19 uur, terrein Blauwbossen Hoogstraten. Kaarten: voor 1 dag a 26 (voorverkoop) of a 30 (kassa), voor het hele weekend resp. euro 42 en euro 48. Info: tel. 03 314 37 32

Sint-Pieterskerk Leuven, het eerste concert op 1/7, het laatste op 28/8, telkens 12.15 uur. Tickets euro 3. Info en programma: tel. 016 23 84 27 en www.zomer-van-sint-pieter.be

Campo Viejo, Rupelmonde, 9-17 augustus, 11-18 uur, toegang euro 8 (60+ 7,50, kinderen 6-12 j. euro 6) voor toegang tot de Graventoren en de Getijdenmolen. Info:

tel. 03 774 10 13. Combinatieticket Flandria-boottocht Antwerpen-Rupelmonde + Campo Viejo: euro 14,50 (60+ euro13, 6-12 j. euro 8,50). Info boottochten: tel. 03 231 31 00

Ballons in de hoofdrol

In Eeklo stijgen op twee zomerse avonden (26 en 27 juli, telkens vanaf 19 uur) een honderdtal Europese kanjers van luchtballons op in alle mogelijke vormen en formaten. Een bijzonder moment wordt de zogenaamde night glow op zaterdagavond om 23 uur. Dan gaan de ballons bij het opblazen gloeien in het duister bij passende muziek. Stipt om middernacht komt daar nog een zintuigenstrelend vuurwerk bij.

Zin in salsa?

Wie één keer salsa heeft zien dansen (of het zelf geprobeerd heeft), is er meteen weg van. De dans en de muziek lijken bovendien bij 40-plussers populairder te zijn dan bij jongeren. Dat merkt u ook tijdens de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten, het grootste festival van Caribische muziek in Europa. Calypso en soca uit Trinidad, son, mambo en salsa uit Cuba, merengue en bachata uit de Dominicaanse Republiek, ska en reggae uit Jamaica, cumbia en vallenato uit Colombia, alle muziekgenres uit het gebied zijn vertegenwoordigd. De Antilliaanse Feesten bezoeken is trouwens meer dan muziek alleen. Er is altjd wel iemand die u de salsa kan leren. Proeven van exotische cocktails en van typische hapjes uit de Cariben is ook een must.

Op zoek naar vlinders

Hoe lang leeft een vlinder? En welke vlindersoorten en andere insecten kun je bij ons waarnemen? Een antwoord krijgt u op de Zomerinsecten-wandeling op 13 juli in het Schildehof in Schilde. Gids Karl Hellemans: “Een gedeelte van het domein wordt nu als ruiggebied bewaard. Op de wandeling zoeken we naar de relatie tussen insecten en de planten in hun omgeving, de biotoop. Met een beetje geluk zien we bijvoorbeeld de Atalantavlinder, een prachtexemplaar in zwart en rood”.

Wandeling zomerinsecten, 13/7, 14.30 uur, Schildehof, Bellevuedreef, Schilde, gratis. Info: Vereniging voor Milieu-Educatie, tel. 03 383 26 58

Een heel andere sterrenhemel

Op een zomeravond herkent u misschien de Grote Beer of de poolster. Het zuidelijk halfrond ziet echter een heel andere sterrenhemel. Die kunt u ontdekken tijdens een klank- en lichtshow in het Planetarium op de Heizel. De opnamen werden gemaakt door de Europese reuzentelescopen in de Atacama-woestijn van Chili. Door de afwezigheid van elke vorm van lichtvervuiling ziet u haarscherpe beelden.

Planetarium, Boechoutlaan 10, 1020 Brussel. Nederlandstalige voorstellingen: in juli en augustus elke woensdag en elke 1ste en 3de zondag van de maand (telkens 14 uur). Toegang euro 3 (60+ euro 2). Info: tel. 02 474 70 60

Klassieke muziek tussen de boterham

Elke dinsdag, woensdag en donderdag van juli en augustus brengt de Zomer van Sint-Pieter een lunchconcert van 40 minuten in de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt van Leuven. Tussen de boterhammen krijgt u een originele mix, uitgevoerd door uitvoerders van vele nationaliteiten. Het programma biedt zowel klassieke meesters als dans- en trommuziek uit Burundi of Oost-Europese polyfonie.

In het holst van Gent

Hartje Gent ligt de wijk Patershol. Een kleine doolhof van kasseistraatjes, 270 vaak schilderachtige woningen en ruim 20 horecazaken. Van 15 tot 17 augustus viert de wijk zijn kleinschalige en pretentieloze Patersholfeesten. Op vrijdagavond krijgt u onvervalst Gents amusement op het enige podium dat er altijd staat. Zaterdagavond (20.30 uur) is er al even klassiek het bal populaire. En op zondagavond op hetzelfde uur swingt het slotconcert van The Original New Orleans Band, die door het plaatselijke jazzfenomeen Norbert Detaeye wordt geleid. Een werkelijk uniek (en gratis) optreden, want deze internationale groep speelt enkel in het Patershol.

We doen een dagje 1577!

Zin in een dagje onderdompeling in de 16de eeuw? Het evenement Campo Viejo viert dit jaar zijn tiende verjaardag met een reconstructie van een Spaans legerkamp in Vlaanderen in het jaar 1577 – midden in de Tachtigjarige Oorlog. Plaats van het gebeuren: het schiereiland dat in Rupelmonde gevormd wordt door de oude haven, de slotgracht van de waterburcht en de Schelde. Tientallen acteurs en figuranten zorgen een hele dag voor leven in het kamp. U ziet de soldaten in de weer met hun lansen, rapieren, musketten en kanonnen. De schrijver, de chirurgijn en de wapensmid ontbreken niet, net zomin als de deernen, de muzikanten en de fratsenmakers. Wie dat wil, mag gerust meedoen met hun activiteiten. En in geval van honger en dorst staan kraampjes met 16de-eeuwse gerechten klaar.

A Samenstelling: Ludo Hugaerts, Luc Weyens en Piet Wollaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content