(Auto)biografieën

Een boek schrijven over het leven van een bestaande persoon. Dat van jezelf bijvoorbeeld. Michelle Obama deed het, en met haar nog heel wat anderen. (Auto)biografieën hebben een apart plaatsje in de literatuur.

Bewogen leven in het land van Mandela

“Marianne Thamm is, behalve de vrouw van mijn leven, de reden waarom mijn man en ik nu al 25 jaar lang elke winter doorbrengen in Kaapstad”, schrijft Tom Lanoye in het voorwoord van deze autobiografie. Ontelbare keren vroeg hij de Zuid-Afrikaanse schrijfster, journaliste en activiste om haar levensverhaal neer te pennen. Dochter van een nazisoldaat en een ongeletterde Portugese moeder, die begin jaren ’60 naar Zuid-Afrika emigreerden. Opgegroeid in de hoogdagen van het apartheidsregime. Marianne Thamm (nu 57) besefte al heel jong dat de plek (en de familie) waar(in) je wordt geboren, bepalend zijn. Maar in hoeverre bepalen je genen je identiteit en de waarden waarvoor je staat?

(Auto)biografieën

De ondraaglijke blankheid van het bestaan — Marianne Thamm — Nieuw Amsterdam — 22,99 euro — isbn 9789046823057

Haar verhaal

Van haar jeugd in het zuiden van Chicago tot haar jaren als first lady in het Witte Huis, en alles ertussenin. Michelle LaVaughn Robinson Obama vertelt over haar leven en doet dat – zoals verwacht – met stijl. Verbluffend eerlijk en zeker niet zonder humor. Het boek kwam er omdat ze in haar leven zoveel keuzes heeft moeten maken waarvoor ze zich bij mensen moest verantwoorden, vertelde ze tijdens een tv-optreden. Een inspirerend verhaal van een boeiende vrouw.

Mijn verhaal. Becoming — Michelle Obama — Hollands Diep — 26,99 euro — isbn 9789046823057

Anna van Saksen, gehate prinses van Oranje

Niet enkel Hendrik VIII van Engeland was een vrouwenverslinder, ook Willem van Oranje liet zich niet onbetuigd. Talrijke minnaressen en vier keer getrouwd, de tweede keer met Anna van Saksen. Over deze gehate – maar rijke en daardoor gewilde – vrouw schreef Femke Deen een biografie. Sterke vrouwen, die hun onafhankelijkheid hoog in het vaandel droegen, werden in de 16de eeuw niet gewaardeerd. En geluk in de liefde was evenmin haar deel. Een affaire met haar raadsman Jan Rubens (vader van) waaruit een kind werd geboren, leidde tot haar verstoting.

Anna van Saksen, verstoten bruid van Willem van Oranje — Femke Deen — Atlas Contact — 34,99 euro — isbn 9789045024721

Boekenweek 2019

Het laatste weekend van maart luidt de boekenweek 2019 in. Ze loopt tot 7 april. In de boekhandel krijgen klanten dan het Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink. Je kan ook het Boekenweekessay van Murat Isik kopen voor een prikje.

(Auto)biografieën

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content