© FRÉDÉRIC RAEVENS

Barbara, de vrouw achter View from my Window

Toen ons land in lockdown ging, woonde Barbara Duriau, een Belgische grafiste, in een flatje in Amsterdam. “We waren gedoemd om thuis te zitten, met steeds hetzelfde uitzicht. Ik wou weten wat mensen elders ter wereld zagen vanuit hun raam, hen met elkaar in contact brengen, door hun uitzicht te delen in een Facebookgroep. Het was een manier om het isolement te doorbreken en in alle veiligheid te reizen. Op 23 maart 2020 heb ik View from my Window gelanceerd.” Vandaag telt de Faceboekgroep 3,5 miljoen leden en wordt een deel van de foto’s en getuigenissen nu tentoongesteld in het Atomium.

“Het startschot was een foto met het zicht vanuit mijn eigen raam. De foto’s die volgden kwamen van familie, vrienden, vrienden van vrienden, en algauw van over de hele wereld. Ik heb me moeten laten bijstaan door beheerders en moderatoren om View from my Window, intussen een van de tien grootste Facebookgroepen ter wereld, in goede banen te leiden. Door een foto te delen, samen met een bijschrift, gevoel of levensverhaal, geven mensen een stukje van hun ziel bloot en kunnen anderen even aan de werkelijkheid ontsnappen. Via deze community ontstonden nieuwe vriendschappen en zelfs liefdesrelaties.”

“Als tastbare herinnering heb ik tijdens de pandemie twee boeken uitgegeven in eigen beheer met mooie getuigenissen van een uitzonderlijke tijd. De expo in het Atomium is het logische vervolg. Ik hoop dat de bezoeker geraakt wordt en zich meer dan ooit verbonden voelt met de rest van de wereld. En dat de foto’s hem inspireren tot nieuwe onverwachte vakantiebestemmingen.”

“Het dringt niet altijd tot me door dat ik zo’n menselijk, verbindend project heb gerealiseerd, omdat ik er te veel middenin zit. View from my Window blijft mensen verbinden en groeit nog elke dag met zo’n 1.000 foto’s. Fantastisch, toch! Mensen vertellen me hoe de groep hen zuurstof gaf in moeilijke tijden. Al die dankbare boodschappen vanuit alle uithoeken van de wereld bezorgen me kippenvel.”

Expo View from my Window, tot 23/3/2023 in het Atomium, viewfrommywindow.world

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content