Beïnvloedt wettelijk samenwonen de erfenis?

Mijn moeder is een paar jaar geleden overleden. Mijn stiefvader heeft toen de helft van haar nalatenschap geërfd in vruchtgebruik en mijn zus en ik in blote eigendom. Hij woont nu wettelijk samen. Heeft dit invloed op onze erfenis als hij overlijdt?

Bij een tweede huwelijk kunnen partners ervoor kiezen om kinderen uit een vorig huwelijk extra te beschermen. Ze kunnen in hun huwelijkscontract een beding opnemen waardoor ze elkaars erfrecht verminderen en beperken tot het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. Dit is het Valkeniersbeding, dat al lang bestaat. Sinds september 2018 kunnen koppels bij een tweede huwelijk nog verder gaan en afspreken dat de langstlevende partner zelfs het vruchtgebruik op de gezinswoning en huisraad niet erft. Maar jullie moeder heeft bij haar tweede huwelijk duidelijk gekozen om haar echtgenoot te bevoordelen en ze had geen Valkeniersbeding opgenomen in haar huwelijkscontract.

Het feit dat jullie stiefvader nu wettelijk samenwoont met een andere partner verandert niets aan jullie erfrecht. Als hij overlijdt, zal zijn vruchtgebruik uitdoven en krijgen jullie de volle eigendom van jullie moeders nalatenschap. Dat betekent wel dat er onverdeeldheid zal zijn tussen jullie en de erfgenamen van jullie stiefvader.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content