Aan tafel in het salon: de houten pop met masker, Ensors model. © Nick Decombel

Binnenkijken bij Ensor

Oostende bracht een wereldberoemde schilder voort: James Ensor (1860-1949), bekend van zijn maskers, geraamten en groteske figuren. Zijn woonhuis, waar hij de laatste 30 jaar van zijn leven doorbracht, werd in 2020 volledig gerenoveerd. Hij erfde het van zijn oom Leopold en nam er zijn intrek in 1917. Met aan zijn zijde, zijn trouwe huisknecht August Van Yper.

Vandaag ga je binnen via het nieuwe belevingscentrum, het voormalige hotel Regina Providence, dat meer dan 100 jaar terug de eerste toeristen in de badstad ontving. Nu draait alles er om de beroemde buurman. In vijf salons wordt telkens een ander aspect van hem belicht: zijn beeldtaal, zijn leefwereld, waar zijn schilderijen nu hangen van de VS tot Japan. Bijzonder is ook een filmfragment waarin Ensor en August te zien zijn.

Maar de climax blijven de woonvertrekken, waar de ziel van de meester rondwaart. Op het gelijkvloers, de souvenirwinkel van zijn oom, met vitrinekasten vol schelpen, zeewier, opgezette schildpadden en maskers in papier maché, onaangeroerd sinds 1917. Ook de eetkamer en het salon bleven intact. In dat salon valt de Intrede van Christus in Brussel (1889) op, boven het harmonium waar Ensor geregeld op speelde. Althans een reproductie, het origineel hangt in het Getty in LA. Ook het meubilair en de bijzondere decoratie zijn authentiek. Aan tafel een houten pop met masker, zijn model. In de eetkamer kijkt de Oester- eetster (1882) toe. Het is Mitche Ensor, zijn zus. Ensor schilderde vaak zijn omgeving: zijn familie, de haven, de zee, de badgasten en de daken van Oostende, de stad waar hij zo van hield.

Ensorhuis, Vlaanderenstraat, Oostende. ensorhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content