© getty images

Bloemen die je moestuin kunnen redden

Bloemen en kruiden combineren met je groenten helpt je moestuin te beschermen en dus beter te presteren!

Bloemen in je moestuin? Slim idee! Ze leiden niet zelden schadelijke insecten om de tuin waardoor je minder sproeimiddel moet inzetten. Want bepaalde bloemen trekken nuttige insecten aan die naburige groentesoorten kunnen bestuiven. Terwijl andere bloemen schadelijke insecten lokken waardoor die je moestuin ongemoeid laten. Nog andere bloemen schrikken aanvallers af of hebben een gunstige invloed op de groei van hun buren, de groenten. Voor we massaal chemische bestrijdingsmiddelen gingen gebruiken, werden plantencombinaties vaak toegepast. Waarom ze niet weer invoeren?

Bloemen planten te midden van of langsheen een groentebed zorgt dus niet alleen voor kleur. Zo trekken de goudsbloem, Oost-Indische kers en het afrikaantje bestuivers aan, maar schrikken ze tegelijk aardvlooien, bladluizen en ander ongedierte af, waardoor je groenten beter groeien. Tussen frambozenstruiken, aardbeiplantjes, knoflook, uien, prei, tomaten, aardappelen enz. presteren deze bloemen het best, maar plant ze niet in de buurt van venkel. Geef verder de voorkeur aan lage variëteiten met enkelvoudige bloemen, zoals ta- getes patula. Tagetes erecta is ook een interessante variëteit, omdat deze bloem draadwormen – een vraatzuchtige bodemparasiet – niet alleen afschrikt maar ook verdelgt. Omdat deze variëteit vrij groot wordt en een concurrent kan worden voor je groenten, plant je ze beter aan de rand van je groentebed of, bij gebrek aan plaats, als groenbemester.

Sommige aromatische planten en kruiden kunnen het eveneens goed vinden met je groenten. Zo doen de planten van worteltjes de uienvlieg (hylema antiqua) en de preimot op de vlucht slaan. Dat maakt het interessant om deze drie groentesoorten samen te planten. Salie, rozemarijn, peterselie, selderij- en tomatenplanten schrikken dan weer koolwitjes en slakken af. Terwijl venkel de slakken uit de buurt van je sla houdt, alleen al door zijn geur. Handige tips nu het zaaiseizoen nadert. Nog meer combinaties vind je op www.plusmagazine.be/ moestuin.

Dank aan Jean-Luc Wanzoul, prof. aan de Technische Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content