Brussel stript !

België is de bakermat van het beeldverhaal. Daarom roept Brussel 2009 uit tot het Jaar van de strip, met diverse tentoonstellingen, happenings en evenementen.

Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, in het unieke Horetagebouw aan de Zandstraat 20 in Brussel, bestaat exact 20 jaar en dat was een supplementaire reden om 2009 volledig uit te bouwen rond de strip.

Hergé, Vandersteen, Franquin, Schuiten, Jacobs, Peyo, Sleen... geen enkel land ter wereld kan prat gaan op een vergelijkbare serie toptekenaars en een even rijke striptraditie. Eén van de grootste tentoonstellingen in het kader van het Jaar van de strip heeft dan ook plaats in de culturele tempel bij uitstek: het Museum voor Schone Kunsten. Daar wordt een origineel overzicht van 100 jaar stripgeschiedenis geserveerd, bekeken door de bril van twintig hedendaagse Belgische striptekenaars (o.a. Van Hamme, Walthéry, Sokal, Geluck, Herr Seele). Ook de band tussen de grote Belgische stromingen en het beeldverhaal in de wereld wordt geanalyseerd.

Nog in Bozar worden in het najaar vier auteurs belicht die het stripverhaal naar het niveau van de volwassenen tilden. Dankzij hen is het niet meer louter voor kinderen bestemd. Crepax, Cuvelier, Forrest en Pellaerts lieten zich in de jaren zestig beïnvloeden door popart, tekenfilms, rockmuziek en fotografie.

Van Vandersteen en Sleen tot Ever Meulen

In totaal telt dit Stripjaar zo’n 36 evenementen. Vanaf 10 februari gaat de lange reeks van start met retrospectieves rond Philippe Berthet en Marc Hardy en vanaf 20 februari staat het festival van de animatiefilm Anima ook volledig in het teken van de wisselwerking tussen animatie en strip. Op 28 februari is het genieten geblazen van een heuse Balloonparade – met gigantische ballonnen in de vorm van stripfiguren – op een parcours tussen het Noord- en het Zuidstation. Interessant wordt ook de tentoonstelling in het stadhuis rond de Brusselse jaren van Willy Vandersteen, die na de oorlog een tijdje voor het weekblad Kuifje werkte en zo beïnvloed werd de klare-lijntechniek van Hergé. Tegelijk loopt in het Stripmuseum een retrospectieve van het volledige oeuvre van het Antwerpse stripmonument.

Marc Sleen en zijn held Nero zullen ook prominent aanwezig zijn, want in april opent in de Zandstraat een huis waar het werk van Sleen permanent aan het publiek wordt voorgesteld. In het onvermijdelijke Atomium vinden twee toepasselijke exposities plaats: een eerste rond de tekenaars van de school van Marcinelle – mensen als Franquin, Jijé, Wille en later ook Joost Swarte of Ever Meulen die de zogenaamde atoomstijl lanceerden. Daarnaast brengen 14 Europese striptekenaars een eerbetoon aan het gebouw en de Expo 58.

Op de Grote Markt krijgen de Brusselaars er dit jaar een attractie bij want tussen 7 en 10 mei zal daar de grootste stripplaat ter wereld voorgesteld worden, met meer dan 500 vierkante meter stripverhaal! n

BD Comics Strip Brussels 2009. 21 exposities en 14 evenementen rond het stripverhaal in Brussel van 10/2 tot het einde van het jaar. Info en volledig programma: tel. 02 513 89 40 en www.brusselscomics.com

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content