Sébastien Delgoffe © Guy Puttemans

De hondenkraag, geen pretje

Een hondenkraag kan nodig zijn, vooral na een chirurgische ingreep, zoals een sterilisatie, om het litteken en de hechtingen te beschermen, zodat je hond er niet aan gaat likken of de hechtingsdraden probeert los te wrikken. De kraag is ook nuttig bij wonden en huidirritatie, of om te voorkomen dat een letsel verergert in afwachting van een behandeling. Maar het is geen sinecure om je huisdier eraan te laten wennen. Heb je een rustige hond, dan zal dit, na een paar pogingen om het ding af te schudden, wel lukken. Maar is je viervoeter van het actieve type, dan is er meer geduld nodig en moet je van meet af aan goed in de gaten houden of hij zich niet van die lastige kraag weet te ontdoen, waardoor hij zijn aandacht op de wonde kan richten.

Heb je een actieve hond, hou hem dan met zo’n kraag extra in de gaten.

Er zijn verschillende maten van kragen. Je kiest dus best voor een exemplaar dat perfect past. Idealiter ga je voor een zo klein mogelijke kraag, al mag de te beschermen regio natuurlijk niet bereikbaar zijn voor je huisdier. In de meeste gevallen mag de punt van de snuit daarom niet verder uitsteken dan de voorkant van de kraag. Maar je hond weet zich geen raad met dat nieuwe extra volume, dus moet je ook zijn omgeving aanpassen. Vermijd rommel in huis! Controleer elke dag of de kraag je hond geen pijn doet en hou ze schoon met een spons en milde zeep of een vochtig doekje.

Een kraag is trouwens niet het enige hulpmiddel om een plek te beschermen tegen ongewenst likken. Er bestaan ook speciaal voor dit doel ontworpen bodysuits en opblaasbare halsbanden die, omdat ze minder volumineus zijn, beter worden verdragen en in sommige gevallen voor een rustiger genezingsproces zorgen.

Hoe dan ook, zo’n kraag blijft een lastige maar noodzakelijke tijdelijke bescherming als je wil dat je hond goed herstelt: ze voorkomt dat er zware complicaties optreden zoals een openspringende wond, een brandwonde door het likken of een lelijke infectie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content