“Die onvoorwaardelijkheid, dat is geweldig!”

Ruim 40 jaar is Stéphane Buyens (52) (sterrenchef van Hos-tellerie Le Fox in De Panne en Culinaire Speurneus op Vier) bevriend met Kris Trypsteen (54), apotheker aldaar.

Kris Trypsteen: “Ik leerde Stéphane kennen toen hij als jongen hotdogs verkocht op straat. Moet er zuurkool op?, vroeg hij. Ik kende dat niet, hij gaf me mijn eerste culinaire les.”

Stéphane Buyens: “De vriendschap kwam er pas na onze opleiding, toen we elkaar beter leerden kennen en we als diehards van Club Brugge hetzelfde café bezochten.Nadien volgden we vreemd genoeg hetzelfde levensparcours: een eigen zaak, een gestrand huwelijk, een nieuwe relatie.”

Kris: “Het geweldige aan onze vriendschap is die onvoorwaardelijkheid. We hoeven niets te bewijzen, we zijn er voor elkaar. Twee keer per jaar gaan we naar Spanje zonder onze vrouwen. Onderweg naar Zaventem vertel ik hem over de meest recente beslissingen in mijn leven en mijn zaak. Als Stéphane in mijn verhaal is gekomen, ben ik gerustgesteld.”

Stéphane: “We hebben een hectisch leven, die reisjes heb ik nodig om te ontstressen. We hebben aan een paar woorden genoeg om een dagprogramma af te spreken. We reizen ook met onze vrouwen, maar daar zijn meer woorden nodig!”

Kris: “Soms spreken we elkaar in weken niet. Maar op sleutelmomenten zijn we er voor elkaar. Toen mijn eerste huwelijk op de klippen liep, was ik wat op de dool. Tegen het einde van de service sloop ik dan via de achterdeur het restaurant binnen. Stéphane liet dan alles vallen om met mij te praten.”

Stéphane: “Kris heeft voor mij hetzelfde gedaan toen ik darmkanker kreeg. In die periode was hij mijn houvast. Hij duidde wat de dokters zegden, maakte me geen blaasjes wijs.”

Kris: “Door onze vriendschap kunnen we elkaar eerlijk advies geven in de zakelijke sfeer. We delen met elkaar wat we opsteken uit professionele contacten. Stéphane gaf me raad bij de aankoop van mijn woning, ik hem toen hij voor het eerst voor tv werd gevraagd. Natuurlijk praten we daar ook met onze vrouwen over, maar dan is ons taalgebruik omfloerster.”

Stéphane: “Mannen maken plannen. Wij ook. We hebben al uren gebrainstormd over samen investeren in een luxe wellnesskliniek. Maar diep in onszelf weten we dat het onze vriendschap zou kosten. En dus houden we het bij zaniken over Club Brugge, bij een goed glas wijn!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content