Een iPhone of een concurrent?

Waarom heeft de iPhone zoveel succes? Omdat hij exclusieve diensten levert? Niet echt, want veel van zijn concurrenten hebben identieke troeven. Er zijn wel degelijk alternatieven voor het mobieltje van Steve Jobs.

Geen enkele telefoon heeft ooit zoveel mediabelangstelling gekregen. De iPhone 2, sinds 8 juli in België te koop bij Mobistar, doet het heel goed. En iedereen kan hem met zijn eigen operator gebruiken. De iPhone van de tweede generatie lijkt sterk op zijn voorganger maar vult een grote leemte: hij ondersteunt breedband gegevensoverdracht (3G). De nieuwe iPhone met 8 GB geheugen kost euro525 en voor het model met 16 GB betaalt u euro615, altijd inclusief btw. Goedkoop is dat niet. Mobistar heeft dan ook drie tariefplannen voor particulieren. Een contract van 24 maanden kost van euro30 tot euro60 per maand.

Wat heeft hij meer dan zijn concurrenten?

Technisch beschouwd is de iPhone slechts een van de vele betere smartphones. Hij weegt 133 g, ondersteunt EDGE-gegevenstransfer (sinds juli UMTS/3G), heeft een Wi-Fi-verbinding en Bluetooth, bevat een gps-ontvanger en een fotocamera van 2 megapixel. Kortom, technische specificaties die een heleboel merken al sinds... twee jaar aanbieden. Zijn echte troef is de even originele als efficiënte interface: een aanraakscherm van 3,5 inch dat u met twee vingers kunt gebruiken (multi-touch), een ergonomisch virtueel toetsenbord en een naadloze integratie met alle muziekdiensten van... Apple.

De alternatieven

De iPhone heeft de concurrentie ertoe aangezet haar producten aan te passen, maar meer op het vlak van het design dan op dat van de technologie. Dit zijn enkele alternatieven voor wie de Windows-wereld liever trouw blijft.

HTC Touch HD: de Rolls van de telefoons

HTC, een fabrikant van mobieltjes van topniveau, brengt al sinds meer dan een jaar het Touch-gamma op de markt, met een TouchFLO 3D-aanraakscherm dat aan de filosofie van de iPhone doet denken. Het nieuwste model is de Touch HD, met een groot scherm van 3,8 inch, een autofocuscamera van 5 megapixel en een downloadsnelheid die niet voor die van een computer moet onderdoen. De Touch HD is ook een bliksemsnelle surfer (als u een abonnement neemt, uiteraard), om bijvoorbeeld verbinding te maken met Google Maps of video’s te downloaden van YouTube. Hij is een beetje zwaarder dan de iPhone, maar heeft ook een groter scherm. Zijn geheugen hangt af van de MicroSD-kaart die u gebruikt. Jammer genoeg is dit met een prijskaartje van euro649 geen goedkope telefoon. Ook interessant: de Touch Diamond, euro549, met een kleiner scherm en een camera van 3,2 megapixel.

BlackBerry Bold: liever een echt toetsenbord

Nog een concurrent, maar deze keer met een fysiek toetsenbord. De 2 megapixelcamera van de BlackBerry Bold is vergelijkbaar met die van de iPhone, maar heeft wel een flitser en een 5x-zoom. De BlackBerry wordt met slechts 1 GB ingebouwd geheugen geleverd, maar u kunt het met een MicroSD-kaart uitbreiden tot 8 GB. De connectiviteit is vergelijkbaar met die van de iPhone: Bluetooth 2.0, Wi-Fi, EDGE, UMTS/ HSDPA. Maar een aanraakscherm heeft hij niet.

LG Renoir: impressionistische avant-première

De KC-910 van LG Electronics, omgedoopt tot Renoir zou officieel in de winkels moeten verschijnen terwijl u dit leest. Hij heeft niet alleen een aanraakscherm van 3 inch (iets kleiner dan dat van de iPhone) maar is ook een van de eerste mobieltjes met een camera van 8 megapixel. Een lens van Schneider-Kreuznach, een xenonflitser, een maximale lichtgevoelig-heid van 1600 ISO, gezichtsherkenning... dat allemaal in een toestel van amper 14 mm dik. Is dit een telefoon waarmee je foto’s kunt maken of een camera waarmee je kunt bellen? Video, div- en XvidX-weergave, een heleboel audiofuncties, een ingebouwde gps-ontvanger: niets ontbreekt, inclusief 3G-gegevensoverdracht. De prijs is nog niet bekend, maar we weten wel dat de Renoir met trainingsoftware voor joggers wordt geleverd.

Sony W960i: Sony test het aanraakscherm

Sony Ericsson heeft met zijn W960i al sinds een jaar een model dat de vergelijking met de gemeenschappelijke vij-and kan doorstaan. Het toestel heeft een aanraakscherm (kleiner dan dat van de Apple) en 8 GB geheugen. Het is ook een volwaardige muziekspeler met walkmanfuncties (polyfone beltonen, FM-radio, downloads...). De camera heeft een resolutie van 3,2 megapixel en de telefoon onder-steunt 3G. Het fysieke toetsenbord betekent jammer genoeg dat het scherm aan de kleine kant is. De prijs kan flink verschillen van leverancier tot leverancier, van euro350 tot euro500.

Omnia Samsung: de uitdager

Ook Samsung, een merk dat het helemaal aan het maken is in de wereld van de mobiele telefonie, gaat de strijd met de iPhone aan. Het scherm van zijn Omnia (3,2 inch) is vergelijkbaar met dat van Apple, maar hij heeft een veel betere camera: 5 megapixel, autofocus, gezichts/glimlachherkenning en automatische panoramische modus. Zijn ingebouwde geheugen van 8 GB kan aan dat van de iPhone tippen en is bovendien uitbreidbaar. De gps-functie heeft navigatiemogelijkheden en kan foto’s met geografische coördinaten markeren (zoals de iPhone), zodat u precies weet waar u welk kiekje hebt gemaakt. Het aanraakscherm met slepen-en-neerzetten kan zowel een Azerty- als een Qwerty-toetsenbord weergeven. Opnieuw net als de iPhone. Bovendien heeft de Omnia een FM radio... en de iPhone niet.

iPAQ 914: de jongste erf-genaam van een lange saga

De iPAQ 914 is een van de nieuwste smartphones van HP. Zoals de meeste van zijn soortgenoten gebruikt hij Windows Mobile. Een vertrouwde omgeving, maar crashes zijn geen uitzondering. De 914 is een quadbandtelefoon met hoge bandbreedte (GPRS, EDGE, UMTS/HSDPA), Wi-Fi en Bluetooth. Er zit een camera van 3 megapixel in, samen met een gps-ontvanger die samenwerkt met Google Maps. Met zijn prijs van euro499 is hij ongeveer even duur als zijn voorgangers. Het scherm is wel veel kleiner dan dat van de iPhone.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content