© Bart Azare

Een weloverwogen huwelijkscontract

Een huwelijkscontract kan voor sommige koppels absoluut interessant zijn. Maar zo’n contract kan op emotioneel vlak soms een gevoelige snaar raken, dat weet ik als notaris maar al te goed. Zeker als de ouders zich ermee bemoeien!

Een jong koppel had zich verloofd. Ik kende de ouders van het meisje goed. Aangename mensen. Ik wist dat het meisje ook op financieel vlak ‘van goeie komaf’ was. In plaats van het op de traditionele manier te doen en een ring te kopen voor de toekomstige bruid, hadden ze het net iets anders aangepakt. De jonge vrouw had een ring gekregen, maar had ook een ‘verlovingshorloge’ geschonken aan haar partner. Zo hadden ze beiden een juweel dat hun huwelijk zou symboliseren.

Het koppel had bij mij een afspraak om hun huwelijkscontract te bespreken. Het was een donkere bewolkte dag. Ze waren te laat. Ik ging daarom even kijken op de oprit van mijn kantoor en zag wat verderop twee jonge mensen, die precies iets aan het zoeken waren. “Alles oké daar”, riep ik. Ik zag meteen zeer ongemakkelijke blikken. Er hing duidelijk spanning in de lucht. Ze hadden net hevige ruzie gemaakt over... het huwelijkscontract.

De jongen was te weten gekomen dat zijn schoonouders hun dochter hadden aangemoedigd om te trouwen met scheiding van goederen. Dat viel niet in goeie aarde en hij had woedend zijn dure verlovingshorloge weggegooid... dat wat verderop in de struiken was beland. Ze waren al een kwartier aan het zoeken, maar vonden het niet terug. Ik heb dan twee medewerkers van het kantoor erbij gehaald. Daar zaten we dan... met z’n vijven zoekend in de struiken, in de regen bovendien. Maar met succes. De jongedame leek een beetje beschaamd, maar de jongen absoluut niet. Hij was nog steeds kwaad.

Ergens snap ik dat als notaris wel. Het is niet zozeer het idee van die scheiding van goederen die hem kwaad maakte, maar de rol van zijn schoonouders hierin. Ik heb hen uitgenodigd om het uit te praten. Het is belangrijk dat mijn cliënten achter hun beslissingen staan. Een huwelijkscontract dat je nu afsluit, kan evolueren in de tijd. Je stelt het op voor een worstcase- scenario, maar tijdens het huwelijk zelf hoef je eigenlijk niet meer naar dat contract te kijken. En later kan je het nog altijd aanpassen.

Het koppel is een tijdje later teruggekeerd om het contract op te maken. En ze zijn toch nog getrouwd!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content