Geurensymfonie

Net zoals de mode zelf, bekennen de zomerparfums kleur: frisse, door elkaar vloeiende noten, een armvol bloemen en een stimulerende basis. Laat u verleiden door uw neus!

Het parfum vinden dat perfect bij ons past, is niet makkelijk. Door een bepaalde geur te dragen, verraden we immers een deel van onze persoonlijkheid. Daarom is het niet altijd een goed idee om een parfum dat we lekker vinden bij onze beste vriendin, zelf ook te dragen. De keuze is immers definitiever dan u denkt! Afhankelijk van het seizoen hebben we natuurlijk andere voorkeuren, maar het is bewezen dat vrouwen steeds voor eenzelfde geurfamilie kiezen en doorgaans afwisselen tussen niet meer dan twee of drie parfums.

Eén bloem, één boeket

Een geur creëren op basis van één ingrediënt is haast onmogelijk. Parfums zijn subtiele samenstellingen waaruit de gewenste noot, meestal een bloem, op een precies ogenblik van de dag op de voorgrond treedt. ’s Morgens vroeg zijn de geuren luchtig, delicaat, opgefrist door de ochtenddauw. ’s Avonds zijn ze innemend, warm en sen-sueel. En hoe ruiken bloemen ’s nachts? Met Cartier de Lune geeft Mathilde Laurent, de neus van Cartier, ons een idee: op basis van roos, kamperfoelie, cyclaam, muskus en hout creëerde zij een parfum voor zachte en dromerige vrouwen.

We zijn ook dol op Les Bouquets d’Orlane (met roos, meiklokje, iris en klaproos), Les Heures de Cartier die verschillende emoties weergeven, Le Mimosa van Annick Goutal (beperkte uitgave), het nieuwe Acqua Allegoria Jasminora van Guerlain, L’Eau d’Issey Florale van Issey Miyake als ode aan de roos, het sprankelende La Vie en Rose Flowerbomb van Viktor & Rolf, de Liberty-flacons Anaïs Anaïs, Loulou, Noa, Amor Amor en Scarlett van Cacharel en Happy in Bloom van Clinique.

Vernieuwende vormen

De persoonlijke verzorgingsproducten voor lichaam en bad werden ontwikkeld om ons op een andere manier te parfumeren, naast of zelfs in de plaats van onze gebruikelijke eau de toilette of parfum. Deze producten bevatten geen alcohol en laten een aangename, frisse wolk achter. Sommige gamma’s bevatten zeeptabletten (opnieuw helemaal in!), haarmist, geparfumeerd talkpoeder en verzorgende geuren. Onze favoriet is Chance Eau Fraîche en Eau Tendre van Chanel, verkrijgbaar in een hydraterende lichaamscrème en een glinsterende gel die ideaal is voor de schouders en het decolleté.

Tip: de strenge winter heeft de ozonlaag geen deugd gedaan waardoor de uv-straling sterker geworden is. Breng dus uw parfum niet rechtstreeks op uw huid aan voordat u in de zon gaat. Wat u wel kunt doen, is uw eau de toilette verstuiven op de voering of de zoom van uw kleding, op een sjaal of een zakdoek.

Sensualiteit

Wanneer de natuur herleeft, beleven ook onze zintuigen een nieuwe lente. Kies voor sensualiteit maar houd het fris. Heel wat geuren zijn gebaseerd op contrasten zoals Saharienne van Yves Saint Laurent. Italiaanse citrusvruchten sprankelen rond een hart van witte bloembladen, vol met groene noten (galbanum, cassisknoppen), op een basis van gember. Een sensuele geur waarmee we subtiel moeten omspringen.

Andere aanraders: de parfumversie van Miss Dior Chérie, een odeur die zich gaandeweg blootgeeft, ideaal voor ’s avonds, Essence Eau de Musc van Narciso Rodriguez en L’Eau van Kenzo met minerale en fruitige noten.

Een symfonie

De samenstelling van een parfum lijkt in heel wat opzichten op die van een muziekstuk. Als liefhebber van klassieke muziek heeft parfumeur Thierry Wasser, de neus van Guerlain, in zijn Idylle Duet twee noten willen harmoniseren: Bulgaarse roos en Indonesische patchoeli. Hij is er met glans in geslaagd door ze op twee octaven te spelen: bloemen en hout. Idylle Duet is helemaal anders dan de eau de parfum Idylle met een basis van muskus: hij verspreidt lichte, heldere noten.

Ook Jean-Claude Elléna, de vaste parfumeur van Hermès, ging een bijzondere uitdaging aan door de geur van een tuin op de daken van Parijs, meer bepaald het dak van het mythische Faubourg-Saint-Honoré 24, te willen creëren. Zijn uitstapjes tussen de bomen en planten in potten op een achtergrond van zinken daken hebben hem geïnspireerd om een geur samen te stellen van appels, peren, rozen, groen gras, basilicum, magnolia én compost! Na Un Jardin en Méditerranée, Un Jardin sur le Nil en Un Jardin après la Mousson maakt Un Jardin sur le Toit de collectie compleet.

Geuren om vante smullen

Net zoals bij de betere wijnen, voorziet Givenchy zijn parfums van een jaartal door er het beste van het voorbije jaar in te verwerken. De Amarige Récolte 2010 met Ylang Ylang-essentie is de nieuwste sublieme creatie van Moreli. Organza schittert door de neroli, Ange ou Démon door de Arabische jasmijn en Very Irrésistible door de rosa damascena. Met andere woorden, het neusje van de zalm onder de parfums! Ook om van te smullen is de eau de toilette Premier Parfum van Lolita Lempicka die gebaseerd is op zoethout naar de herinneringen van de ontwerpster. Een zeer verleidelijke geur in een appelvormige flacon! Zei Oscar Wilde niet: de enige manier om van een verleiding af te komen, is eraan toe te geven?

Info: in de parfumerie – A. Goutal: www.annickgoutal.com – Cartier ook in de boetieks van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content