Google+ leuker dan Facebook?

Google+ werd gelanceerd in de hoop het enige wereldwijde sociale netwerk die naam waardig onderuit te halen. Maar is de kopie beter dan het origineel? Wij hebben het voor u getest.

Eerste hindernis: geen Google+ netwerk zonder een mailaccount bij gmail. Tik gewoon ‘gmail’ in de Google zoekmachine en een paar minuten later bent u ingeschreven. Gebruik vervolgens dezelfde persoonsgegevens en hetzelfde wachtwoord om een Google+ account te creëren.

Alles beheren met vijf pictogrammen

Als u uw Google+ pagina opent, verschijnen er vijf pictogrammen. Ze staan voor ‘Overzicht’, ‘Foto’s’ (de uwe en die van uw vrienden), ‘Profiel’, ‘Kringen’ (vrienden) en ‘Games’. Eenvoudiger kan niet.

Starten doet u door uw profiel aan te maken. Maar in tegenstelling tot Facebook vraagt niemand naar uw godsdienst of favoriete films. Enkel naar uw geslacht (man of vrouw). U kunt zichzelf wél kort voorstellen – als u dat wilt. U beslist ook welke persoonsgegevens zichtbaar zijn voor uw verschillende vriendenkringen.

Vriendenkringen aanmaken

De mooiste verwezenlijking van Google+ is de mogelijkheid om heel snel kringen samen te stellen van mensen op basis van hun affiniteit. Familie, vrienden, professionele relaties, de voetbalclub, onbekenden... Telkens als u een bericht verstuurt, een commentaar of foto post, geeft u de kring (of kringen) aan voor wie dit bestemd is. Tenzij u zich tot één enkele persoon wilt richten of de hele planeet wilt toespreken. Aanvinken volstaat.

Toegegeven, Facebook kent die segmentatie van het doelpubliek ook, maar het beheer van de kringen op Google+ is een waar plezier.

Hoe moet u kringen aanmaken? Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen, maar ook door alle contacten uit uw mailbox te importeren. Dat is heel gemakkelijk met gmail, maar het werkt ook met Hotmail, Yahoo, Outlook, Thunderbird of Apple.

Maak gewoon een kring aan, klik op het pictogram en vervolgens op ‘Mensen zoeken’. In sommige gevallen moet u CSV- of vcard-bestanden importeren (raadpleeg uw mailprogramma. Exporteren duurt slechts enkele minuten).

Privacybeleid

Google+ heeft een knuppel in het hoenderhok geworpen door zich geruststellender op te stellen dan Facebook. U kunt de privacy-regels wijzigen door op uw foto of uw naam te klikken. Beide bevinden zich rechts op uw Google+ pagina. U verandert er uw ‘Profiel’, ‘Accountinstellingen’ en ‘Privacy’.

Hangout

Op de muur (hier de Flux) schrijft u wat u wilt en duidt u de bestemmelingen aan: alle internetgebruikers, een vriendenkring of één persoon. En wat betreft de ‘like it’-knop: die is gewoon vervangen door de ‘+1’-knop.

Wanneer u een ‘post’ aanmaakt, kunt u er via enkele kleine pictogrammen foto’s, video’s, links of ook een geografische locatie aan toevoegen. Zo weet iedereen waar u zich bevindt en één klik volstaat om foto’s van die plaats te bekijken met Google Maps. Wanneer u de ‘post’ verstuurt, kunt u met een pijltje rechts van het bericht een menu openen waarmee u die alsnog kunt wijzigen (om een spelfout te verbeteren) of hem onmiddellijk verwijderen, en zelfs kunt verhinderen dat uw bestemmelingen uw ‘post’ aan anderen zouden doorsturen.

Op een binnengekomen bericht kunt u gewoon reageren, maar u kunt ook een ‘Hangout’ – een videochat – starten. U kunt zich aansluiten bij online gesprekken tussen uw vrienden of zelf mensen en hele vriendenkringen uitnodigen om zich aan te sluiten bij uw videogesprek. Een tiental mensen kan daaraan deelnemen, elk in zijn eigen videovenster. Enige vereiste: over een pc met camera en micro beschikken. Wat het geval is bij de meeste laptops. Er moeten geen parameters worden ingesteld, het werkt vanzelf.

Dezelfde videosessie wordt u aangeboden in de vorm van een oranje filmcamera in de rechterkolom. En in diezelfde rechterkolom kunt u uw vrienden uitnodigen op Google+ via hun emailadres. De linkerkolom geeft de contacten weer die een ‘hangout’ hebben opgestart en die u dus kunt zien wanneer uw uitnodiging wordt aanvaard.

Google+ mobile

Vanzelfsprekend is Android geïntegreerd in Google+ zodat u toegang hebt tot de site in een formaat dat geschikt is voor een klein scherm. Het volstaat om bij uw eerste mobiele gebruik de Google Plus app te downloaden. Het werkt ook voor de iPhone.

U blijft eigenaar van uw gegevens

Facebook heeft altijd al onze gegevens willen inpikken en ze publiek maken. Google is in deze ook geen engeltje, maar Google+ laat wel iedereen toe om zich zijn gegevens opnieuw toe te eigenen en ze te downloaden op zijn computer in de vorm van bestanden.

Om dit alles na te gaan, navigeert u naar de privacy-instellingen. Klik op uw foto en ga vervolgens – onderaan de getoonde pagina – naar ‘Account-overzicht’. Daar bevindt zich het ‘Google Dashboard’ dat u toelaat de gegevens te beheren die zijn opgeslagen in uw Google account. U zult verbaasd zijn wat dit programma allemaal over u weet. Met inbegrip van alle mobiele telefoons die u hebt gebruikt, al was het maar één keer, om toegang te krijgen tot het sociale netwerk.

Foto’s taggen? Alleen met uw toestemming

Het taggen van foto’s is een techniek die toestaat om personen op gedeelde foto’s te identificeren. Google+ verwittigt elke getagde internetgebruiker zodat hij, als hij dat wenst, de tag kan verwijderen. Handig voor als een vriend u heeft herkend op een foto van een nieuwjaarsfeestje temidden een groep feestneuzen die hun versie brengen van de vogeltjesdans (al doet het soms deugd om u eens goed te laten gaan).

Troeven

Pionier Facebook heeft het leergeld betaald en Google heeft lessen getrokken uit de fouten van zijn concurrent. Maar het resultaat is uiteindelijk niet zo erg verschillend.

Facebook heeft als voordeel meer mensen te bereiken, terwijl de voornaamste troef van Google+ is dat al zijn afgeleide producten erin verwerkt zitten: gmail en de zoekmachine natuurlijk, maar ook Google Docs, Maps/ Streetview of nog, de fotosite Picasa.

Er is zelfs een Youtube-bookmark aangebracht op de rechterkant van de homepage, klaar om de video van uw keuze te starten.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content