Grandeur in zakformaat

Aan de oever van de Donau, tussen Wenen en Boedapest ligt Bratislava, de jonge hoofdstad van Slovakije. De binnenstad ademt de sfeer van beide wereldsteden uit maar in pocketformaat én in alle bescheidenheid.

Tekst & Foto’s: Filip Godelaine

Bratislava mag dan al één van de jongste hoofdsteden van Europa zijn met bovendien een erg jonge bevolking (50 procent is jonger dan 15!), in het verleden is het driehonderd jaar lang de hoofdstad van Hongarije geweest, nadat de Turken Boeda hadden veroverd. De huidige Hongaarse hoofdstad Boedapest ligt op 200, het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op 42 kilometer. Geen wonder dat de geschiedenis van Presburg (zo heette Bratislava tijdens de Habsburgse periode) sterk door de twee metropolen van de Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie is beïnvloed.

Een autoweg tegen de katholieken

Het eerste beeld dat voor onze ogen opdoemt wanneer we de stad naderen, is niet het gigantische shoppingcentrum Aupark met zijn trendy shops, zijn fitnesszalen en bioscopen, maar de grijze, ‘communistische’ appartementsblokken van de voorstad Petrzalka die nu pas worden opgefleurd met een likje verf. Een somber beeld dat nog wordt versterkt door die andere erfenis van het communisme: de tuibrug Novy Most die aan het einde van de snelweg de Donau oversteekt en zo pardoes in het historische stadscentrum uitmondt, vlak naast de gotische Sint-Martinuskathedraal. “Samen met Polen is Slovakije wellicht het meest katholieke land van Europa,” vertelt onze gids. “Dat zinde de communisten niet en men zegt dat de autoweg speciaal naast de kerk is aangelegd om de gelovigen zoveel mogelijk geluids-overlast te bezorgen!”

De Novy Mostbrug hangt aan één gigantische pyloon van 86 meter met in de nok een uitkijktoren met restaurant. We nemen de lift naar wat in de volksmond “de UFO” heet en genieten van het uitzicht over de stad. Bovenop een heuvel troont de burcht, die al dateert van het Groot-Moravische Rijk uit de 9de eeuw. Momenteel zijn er verbouwingswerken aan de gang. Een spandoek met afbeeldingen van euromunten hangt nu voor de façade. Nu je hier met euro’s kunt betalen, verwachten de Slovaken een massa West-Europese toeristen.

Klein maar gezellig

Terug beneden, wandelen we de autovrije binnenstad in. Bratislava heeft niet meteen de allure van een metropool, maar alles wat u in een stad verwacht is er in gecondenseerde vorm terug te vinden. De mooiste gebouwen dateren uit de 18de eeuw. Het centrale plein wordt gedomineerd door het Carltonhotel en het opvallende operahuis in neo-renaissance-stijl. Daartegenover pronkt een prachtig geel gebouw, de Reduta: een bal- en concertzaal waar vrolijk gewalst werd, op een boogscheut van het oude stadsplein, met het oude stadhuis en de Fransciskanerkerk.

Dit plein is de perfecte plek om een koffie te drinken in één van de cafés in Weense stijl en tegelijk te genieten van het bankgebouw in Hongaarse art nouveau. En van de grappige beelden die overal langs de straten staan: een soldaat hangt over een bankje, een man kruipt uit een riooldeksel, een volksfiguur zwaait met zijn hoed... naar de straat die uitgeeft op de Sint-Michaelspoort, de enige historische stadspoort die nog be-staat. Dit is het uitgaanscentrum van de stad, volgestouwd met trendy cafés, restaurants en modieuze winkels.

Johan, een Belg die al enkele jaren in de stad werkt, heeft het hier best naar zijn zin: “De winters zijn hier koud en de sneeuw blijft lang liggen, maar vanaf april, mei zetten de cafés en restaurants allemaal samen hun stoelen buiten en wordt de stad één groot terras. Bratislava is klein, maar supergezellig!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content