Johan Adriaens, Estate Planner © G.F.

Heeft extra ouderschapsverlof invloed op het pensioen?

Mijn dochter gaat een paar maanden ouderschapsverlof opnemen. Omdat haar jongste kind voor 2012 geboren is, krijgt ze daar geen uitkering voor. Is dat dan wel in orde voor haar pensioen?

Je kan je loopbaan onderbreken op basis van verschillende regelingen. Je kan gebruik maken van een gemotiveerd tijdskrediet of van een thematisch verlof. Doe je dat met een gemotiveerd tijdskrediet, bijvoorbeeld om een opleiding te volgen of om een zwaar ziek familielid bij te staan, dan tellen de dagen die je niet werkt enkel mee voor je pensioen als je er ook een uitkering van de RVA voor gekregen hebt. Want het is immers best mogelijk dat iemand recht heeft op een tijdskrediet, maar daarvoor toch geen recht heeft op een uitkering.

Iets anders is het thematische verlof, zoals bijvoorbeeld ouderschapsverlof of palliatief verlof. Daarvoor is er telkens een uitkering, behalve voor de vierde maand voltijds ouderschapsverlof, de zevende en achtste maand halftijds ouderschapsverlof en de zestiende tot de twintigste maand 1/5 ouderschapsverlof, als het kind geboren is voor 8 maart 2012. Ondanks het feit dat jouw dochter geen uitkering krijgt voor deze laatste periode ouderschapsverlof, zal haar pensioen toch worden berekend alsof ze voltijds heeft gewerkt.

Juridische service, exclusief voor abonnees

Je wil een eerste advies over:

Werk en pensioen, huren en wonen, erven en schenken, successierechten, echtscheiding, sociale zaken, consumentenbelangen

Contacteer onze Juriservice!

TELEFONISCH. Hou je Plus-Clubkaart klaar en bel 0900 100 08. Elke vrijdagmiddag van 16 tot 18 uur zoekt Roodhooft-Allaerts Advocaten een antwoord op je vraag.

Je betaalt 0,15 euro per 20 seconden.

LET OP! Proximus verbreekt automatisch de verbinding na 10 minuten.

SCHRIFTELIJK. Voor een schriftelijk antwoord (binnen de zes weken) op één juridische vraag, stort je 30 euro op IBAN-rekening BE16 2100 4520 4274 met de vermelding Juridische vraag. Stuur je vraag + betalingsbewijs naar Plus Magazine – Juriservice, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

Je brief kan worden geselecteerd voor publicatie, maar je naam wordt niet bekendgemaakt.

Jan Roodhooft, advocaat
Jan Roodhooft, advocaat© BENNY DE GROVE
Benoît Malevé, advocaat
Benoît Malevé, advocaat© BENNY DE GROVE
Gauthier Polet, advocaat
Gauthier Polet, advocaat© BENNY DE GROVE
Marie-France Lefebvre, advocaat
Marie-France Lefebvre, advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content