Het leven wordt een speeltuin

Hoe gaan we in de komende vijftien jaar wonen, werken en winkelen? ‘Living Tomorrow 3′, het derde huis van de toekomst, zegt dat het een realistisch beeld geeft. Tachtig percent van de innovaties op deze pagina’s zijn nu al mogelijk, luidt het. Welkom in ons wellnesscocon waar het leven één grote speeltuin lijkt te zijn.

Wanneer u zich ’s morgens scheert of opmaakt, leest u op de spiegel meteen de headlines van het nieuws en de weersvoorspelling. Handig om de juiste kleding te kiezen!

In het nieuwe huis van de toekomst kunt u deze intelligente spiegel al aan het werk zien, samengesmolten met een computerscherm en een internetverbinding.

Terwijl u doucht, kijkt u naar een televisiescherm dat in de douchewand is ingebouwd. Nadien vlijt u zich rechtopstaand tegen de zonnebank. Die is nu verticaal verzonken in een andere douchewand.

Hé, waar zijn in de keuken de naden en randen naartoe? Alles lijkt in elkaar over te vloeien! De kookeilanden zijn doorschijnend en verbergen tiptoetsen die oplichten zodra u apparaten gaat bedienen.

Een centraal elektronisch prikbord is hier de Big Brother van het huis. Hij volgt precies uw verbruik aan gas, elektra, leiding- en regenwater en waarschuwt u als er een kraan openstaat. Hij laat via een intern cameracircuit zien wat er elders in huis en aan de voordeur gebeurt. En hij helpt u televisieprogramma’s kiezen en koken. Diepvriespizza? U scant de streepjescode in en hij schakelt de oven in op de juiste temperatuur en baktijd. Flesje wijn? Via de streepjescode op de fles speelt hij een filmpje over de wijnstreek.

De woonkamer oogt alle verhoudingen in acht genomen, vrij klassiek. Al kan de schijn bedriegen. De kamer is één grote multimediaruimte geworden. Als u de verwarming inschakelt, krijgt de wandverf automatisch een lichtere kleur. De lamellen van de zonwering zijn tegelijk fotovoltaïsche cellen die meedraaien met de zon en zonne-energie leveren.

Slapen doen we in allergeenvrije lucht in een kamer die tegelijk een huisbioscoop vormt. Met een afstandsbediening naast het bed schakelt u de douche in (die weet precies welke watertemperatuur u wilt).

Volgens de ontwerpers wordt leven voortaan een feest. In Living Tomorrow 3 is zelfs een oparuimte ingericht met kamers die tonen hoe we ons huis kunnen aanpassen met het oog op later. Domotica beschermt ons tegen vergeetachtigheid. Via een polsband die constant onze hartslag meet, staan we in verbinding met onze huisarts. De intelligente spiegel herinnert ons aan de medicijnen die we moeten nemen en geeft boodschappen die we niet mogen vergeten. Hebben we snel hulp nodig, dan gebruiken we de paniekknop in elke kamer. Via een reuzenscherm lezen we een verhaaltje voor aan onze kleinkinderen in Helsinki of Peking.

Living Tomorrow 3 gaat echter niet alleen over wonen. De sponsors laten ons ook beleven hoe we in de nabije toekomst zullen winkelen (Delhaize), autorijden (Volvo), bankieren (ING) en een vlucht boeken (Brussels Airlines). Allemaal zonder personeel, zo lijkt het. Mensen van vlees en bloed aan het loket of aan de kassa lijken in Vilvoorde van de aardbol verdwenen. n

Ludo Hugaerts, foto’s: Frank Bahnmüller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content