De Mijlpaalroute loopt onder meer langs de Romeinse overblijfselen, zoals de wallen. © PATRICK VANDE VEN

Het Romeinse aquaduct van Beukenberg

Denk jij bij de term Romeins aquaduct ook spontaan aan een massief en indrukwekkend bouwwerk zoals de Pont du Gard in Frankrijk? Eigenlijk waren dit soort giganten eerder de uitzondering dan de regel. Stenen werden enkel gebruikt waar ze onmisbaar waren. De Romeinen benutten liever zo veel mogelijk het natuurlijke landschap en de bestaande hellingen om hun steden en castra van water te voorzien. Dat was ook het geval voor de enige echte Gallo-Romeinse stad van België, Tongeren.

Het aquaduct dat de stad van water voorzag, werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd en geldt als een van de best bewaarde van West-Europa. Het bestaat uit een kilometers lange brede aarden wal waarin ooit een houten kanaal lag. De wal staat vandaag bekend als de Beukenberg en begint op nauwelijks enkele stappen van het stadscentrum. Met zijn mooie bomenrijen is het een geliefde wandelplek voor de Tongenaren, maar is het tegelijk het grootste beschermde archeologische monument van ons land.

Je kan de Beukenberg op verschillende manieren ontdekken. Zo kan je vanaf het stadscentrum de 4 km lange Mijlpaalroute (groene wegwijzers) nawandelen. Ze loopt langs de Romeinse overblijfselen rondom de stad, zoals de wallen en de tempelsite. Wat meer bucolisch is de luswandeling Verborgen Moois Beukenberg (4 km met een variant van 7 km). Die komt langs het aquaduct, maar ook langs de knappe kastelen van Rooi en Betho. De Pliniusfontein dichtbij het startpunt herinnert eraan dat deze Romeinse schrijver hier ooit langskwam en vol lof was over de kwaliteit van het bronwater in de streek.

Meer weten? visittongeren.be

De Mijlpaalroute loopt onder meer langs de Romeinse overblijfselen, zoals de wallen.
De Mijlpaalroute loopt onder meer langs de Romeinse overblijfselen, zoals de wallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content